W Wigilię na galowym stole nie może zabraknąć pierogów. Pewnie zazwyczaj nadziewasz je bigosem, ale wersja na słodko z suszonymi śliwkami czy serem też zasługuje na nagrodę. Tym razem wypełnij ciasto masą makową i poczęstuj bliskich bajecznymi pierogami, których może jeszcze nigdy nie próbowali. Polecamy pyszną recepturę idealną na nadchodzące święta.
Domowe pierogi z makiem to sekret udanej kolacji wigilijnej
Swojskie pierogi z masą makową to prawdziwe mistrzostwo i gratka dla miłośników kulinarnych nowinek. Dzięki temu przepisowi zrobisz je perfekcyjnie. Nie tylko makowe nadzienie to perełka. Na pochwałę zasługuje również 3-składnikowe ciasto pierogowe – miękkie, delikatne i elastyczne. Pierogami w tym słodkim stylu będą zachwyceni zarówno mali, jak i duzi.
Wskazówka:
Pierogi możesz zrobić także z gotowej masy makowej dostępnej w wielu sklepach, jeśli oczywiście nie masz chęci ani czasu, by zrobić ją własnoręcznie.
Przepis na pierogi z masą makową
Lista składników:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
3/4 szklanki wody,
1 łyżeczka soli.
Nadzienie:
1 szklanka mleka,
100 g maku,
1 łyżka cukru,
1 łyżka miodu,
1 łyżka masła,
4 łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich,
1 łyżka rodzynek,
1 żółtko.
Wykonanie:
Krok 1.
Do naczynia przesiej mąkę z solą, małym strumykiem dodawaj wodę, wyrabiaj ciasto. Przełóż je na stolnicę i zagniataj, aż będzie miękkie i sprężyste (po ok. 7-10 minutach). Ostaw je na 15 minut pod przykryciem.
Krok 2
Opłukany mak przesyp do naczynia, zalej wodą i przemieszaj. Zanieczyszczenia zebrane na powierzchni, wylej. Nasiona odsącz, wrzuć do garnka, zalej gorącym mlekiem i gotuj na małym gazie przez pół godziny. Później odcedź je i poczekaj, aż ostygną. Następnie przekręć mak przez maszynkę o najdrobniejszych otworach.
Krok 3.
W garnuszku roztop masło, dodaj cukier, rodzynki, miód, pokrojone orzechy i mak – gotuj przez ok. 3 min, mieszając składniki. Gdy farsz ostygnie, przełóż do niego żółtko.
Krok 4.
Ciasto rozwałkuj i wycinaj z niego krążki, np. szklanką. Na każdej porcji układaj porcję masy makowej, nie żałując jej. Złącz krawędzie ciasta, dociśnij.
Krok 5.
Pierogi gotuj w osolonej, wrzącej wodzie przez kilka minut. Gdy wypłyną na wierzch, wyławiaj je łyżką cedzakową na talerz i podawaj, np. ze śmietaną osłodzoną miodem, smacznego.
Polecamy też przepis na sałatkę jarzynową z 1 zaskakującym składnikiem.