FoodPedia.plPrzepisyNajlepsza sałatka warzywna do słoików. Zimą jem do obiadu tylko ją

Najlepsza sałatka warzywna do słoików. Zimą jem do obiadu tylko ją

sałatka warzywna
fot. screen Youtube / Вкусно Просто и Доступно

Sałatka do słoików to łatwa i wygodna metoda na przetrzymanie letnich smaków. Stragany, sklepy spożywcze i nasze ogrody są teraz tłumnie oblegane przez warzywa i owoce różnego kalibru. Jeśli codziennie wracasz z koszykiem wypełnionym po brzegi ogórkami, cukinią, papryką czy marchewką, koniecznie skuś się na ten przepis. Z dumą zapełnisz puste półki w swojej spiżarni, a o domowej sałatce warzywnej w zalewie przypomnisz sobie zimą.

Latem robimy wyścigi na rozmaite przetwory. Na pierwszym planie są ogórki kiszone i małosolne, papryka konserwowa i mieszanki kilku składników. Ostania z propozycji jest dziś na pierwszym planie. Lubisz sałatki? Z pewnością tak. W takim razie zamknij kilka letnich warzyw w słoikach i podziękuj sobie zimą.

Przepis na sałatkę warzywną do słoików

Składniki:
200 g marchewki
ok. 2 kg ogórków gruntowych
ok. 200 g papryki
ok. 300 g cebuli
1 kg cukinii
4 łyżki soli
4-5 ząbków czosnku

Zalewa
2 łyżki soli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
4 szklanki wody

Dodatkowo na każdy słoik
4 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu
1 łyżeczka gorczycy
2 liście laurowe

Przygotowanie:
Zaczynamy od dokładnego umycia wszystkich warzyw.

Obieramy marchewkę, czosnek i cebulę. Marchew kroimy w paski, czosnek na plasterki, a cebulę w półplasterki. Ogórki i cukinię zostawiamy ze skórką – te pierwsze kroimy w talarki, a cukinię w półplasterki. Paprykę tniemy w paski.

Pokrojone składniki umieszczamy w naczyniu, solimy i mieszamy. Odstawiamy na dwie lub trzy godziny. Do wyparzonych słoików przekładamy przyprawy i jarzyny.

Na zalewę: w garnku zagotowujemy wodę z solą, cukrem i octem. Gdy zacznie wrzeć, zalewamy nią sałatkę w słoikach, zakręcamy je i poddajemy pasteryzacji.

Bierzemy większy garnek i wykładamy spód szmatką. Umieszczamy w nim weki i zalewamy wodą do wysokości ok. ¾, zakręcamy. Gotujemy na małym gazie, aż płyn się zagotuje, a po tym czasie pasteryzujemy słoiki jeszcze przez 10 minut. Studzimy je w wodzie, w której się gotowały. Później je wyjmujemy, wycieramy i suche zanosimy do spiżarni.

Czytaj też: Pyszne i łatwe ciasto kakaowe z kremem. Zostawia w tyle wuzetkę

Zobacz również