FoodPedia.plPrzepisyNajlepsze ciasto marchewkowe, jakie widział świat. Znika, zanim trafi na talerze

Najlepsze ciasto marchewkowe, jakie widział świat. Znika, zanim trafi na talerze

ciasto marchewkowe z orzechami i kremem
fot. screen Youtube / Mamas recipes

Sympatycy łakoci, którzy regularnie pieką coś dla siebie i rodziny dobrze wiedzą, że w deserach można ukryć warzywa. Znakomicie w tej roli spisuje się marchewka, a przepis na ciasto marchewkowe to już legenda. Skusi nawet najmłodszych niejadków, którzy nie lubią jeść warzyw. Pomarańczowy korzeń sprytnie ukryty w wypieku z pewnością posmakuje każdemu. Odkryj jeden z najlepszych przepisów na ciasto marchewkowe z orzechami i kremem mascarpone!

Ciasto z marchewką to zdrowy trend, który nigdy nie wyjdzie z mody

Ciasto marchewkowe do doskonały przykład tego, że zaskakujące połączenia mogą być strzałem w 10 i tak jest właśnie w tym przypadku.

Wilgotne, delikatne i super puszyste ciasto marchewkowe z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich do wymarzony dodatek do kawy lub herbaty. Z rozkosznym kremem mascarpone jest wyśmienite.

Przepis na ciasto marchewkowe z orzechami i kremem mascarpone

Składniki:
Ciasto
280 g mąki
300 g marchwi
4 jajka
45 g orzechów włoskich
1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
10 g cukru waniliowego
280 g cukru
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
175 g masła

Krem mascarpone
80 g śmietany 36%
250 g mascarpone
1 łyżka soku z cytryny
5 g cukru waniliowego
70 g cukru pudru

Do dekoracji:
25 g orzechów włoskich

Przygotowanie:
Marchewkę ścieramy na małe wiórki, a orzechy włoskie siekamy. Jajka ucieramy z obydwoma cukrami na jasną, pulchną masę. Mąkę, substancje spulchniające i przyprawy mieszamy ze sobą, a potem przekładamy do masy jajecznej, znów mieszamy robotem. Wrzucamy marchewkę. Potem dodajemy masło i posiekane orzechy włoskie, łączymy, ale niezbyt energicznie.

Okrągłą formę o średnicy 26 cm wykładamy pergaminem i przelewamy ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy przez 25-35 minut – sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche. Wyciągamy z pieca, studzimy przez 20 minut i wyjmujemy z tortownicy.

Kremówkę ubijamy na sztywno, potem cały czas mieszając, dodajemy oba cukry, miksujemy, aż się rozpuszczą w pianie. Dodajemy mascarpone i sok, łączymy krem. Rozprowadzamy go na wierzchu chłodnego ciasta marchewkowego. Dekorujemy kawałkami orzechów i podajemy.

Czytaj też: Jakub Kuroń wrzuca do leczo. Jego przepis zasługuje na oklaski

Zobacz również