
Internet jest pełen ciekawych przepisów na słodkie wypieki, ale nie wszystkie są znakomite i godne polecenia. W przypadku tej receptury na ciasto czekoladowe z kremem budyniowym i brzoskwiniami sukces masz w garści. Nikt nie oprze się temu wypiekowi. Już sam jego widok budzi niepohamowany apetyt. Każdy, kto wypróbuje ten przepis, będzie zachwycony efektem.
Wystarczy trochę kreatywności, aby pospolite składniki przeistoczyć w coś unikalnego. To warstwowe ciasto jest genialne w smaku i łatwe do zrobienia. Będzie przebojem w każdym domu – u ciebie też.
Przepis na ciasto z kremem i brzoskwiniami
Składniki:
Ciasto
» 1 szklanka przesianej mąki pszennej,
» 4 jajka,
» szczypta soli,
» pół szklanki cukru,
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
» 1 łyżka przesianego kakao.
Krem budyniowy
» 200 g miękkiego masła,
» 2 łyżki mąki pszennej,
» 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
» pół litra mleka,
» 5 żółtek,
» 8 łyżek wiórek kokosowych,
» 1 cukier wanilinowy,
» 4 łyżki cukru.
Krem śmietankowy
» 3/4 szklanki gorącej wody,
» 1 czerwona galaretka,
» pół litra schłodzonej śmietanki 30%-36%.
Dodatkowo
» 1 puszka brzoskwiń,
starta czekolady (do dekoracji wierzchu).
Przygotowanie:
Ciasto: jajka miksuj z cukrem i odrobiną soli na pulchną, jasną masę. Do drugiego naczynia przesiej mąkę z kakao i proszkiem, wymieszaj i wsyp do masy jajecznej, ponownie zamieszaj. Ciasto przelej do formy (22 cm x 33 cm) wysłanej pergaminem i piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez 25-30 minut.
Na krem budyniowy: w garnku umieść obie mąki, oba cukry, kokos i żółtka. Zalej składniki 500 ml mleka i mieszaj. Postaw naczynie na małym palniku i podgrzewaj, aż powstanie gęsty budyń. Wtedy zestaw mieszankę z ognia i ostudź. W misce ucieraj masło o temp. pokojowej, partiami przekładaj zimny budyń i mieszaj. Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój drobniej. Z ciasta odkrój skórkę i nasącz je zalewą z brzoskwiń. Posmaruj blat połową kremu budyniowego i ułóż kawałki owoców. Umieść resztę budyniu, rozprowadzając go po całej powierzchni.
Na krem śmietankowy: galaretkę zalej gorącą wodą, wymieszaj i ostudź. Ubijaj kremówkę, dodaj chłodną galaretkę i mieszaj robotem na jednolitą masę. Rozprowadź ją dokładnie na cieście. Wierzch posyp startą czekoladą i włóż deser do chłodziarki.
Czytaj też: Obłędna szarlotka „3 szklanki”. Miękka i wilgotna jak mało która