FoodPedia.plPrzepisyNajpyszniejsze ciasto Śliwkowa Królowa. Zawsze znika do ostatniego okruszka!

Najpyszniejsze ciasto Śliwkowa Królowa. Zawsze znika do ostatniego okruszka!

ciasto Śliwkowa Królowa
fot. screen Youtube / Henia Foks

Kiedy robić ciasta ze śliwkami jak nie teraz. Rzadko się zdarza, żeby wypieki z sezonowymi owocami komuś nie posmakowały. Propozycja od Heni Foks to coś więcej niż kolejny pospolity wypiek z dodatkiem śliwek. Wielosmakowy deser składa się z kakaowego ciasta, sernikowej masy i świeżych węgierek. Wszystkie warstwy świetnie ze sobą kontrastują, a efekt zasługuje na wielkie brawa.

Swojski klasyk w pionierskim wydaniu. Połączenie kakao, sera i śliwek zwala z nóg

Ciasto Śliwkowa królowa od Heni jest proste do zrobienia, a składniki, których używa kucharka pewnie masz pod ręką, bo nie są wymyślne. Deser czaruje od pierwszego kęsa i zaliczenie go do jednych najlepszych przepisów tego lata nie jest dalekim posunięciem. Rzadko się zdarza, że doczeka kolejnego dnia, ale możesz być pewien, że zachowa wszystkie cenne walory na drugi dzień.

Jak zrobić ciasto Śliwkowa Królowa? Przepis

Składniki:
Ciasto
pół szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki kakao
szczypta soli
100 ml oleju
1 jajko

Masa sernikowa
3/4 szklanki cukru
500 g sera kremowego
1 budyń 40 g
3 jajka

Śliwki
500 g śliwek
2 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
cynamon

Sposób przygotowania:
Umyj śliwki i z każdej sztuki wyjmij pestkę. Owoce posyp cynamonem, cukrem i bułką tartą, wymieszaj.

Połącz mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj 1/2 szklanki cukru i 1 jajko, a następnie 2 łyżki śmietany i olej. Zacznij wyrabiać składniki na jednolite ciasto. Przedziel je na nierówne pół (mniejsza to ok. 1/3).

Dno blachy o wymiarach 17 cm x 27 cm wyłóż pergaminem i rozłóż rozwałkowaną większą porcję masy.

Masa sernikowa: twaróg umieść w misce, osłodź. Dodaj sypki budyń i stopniowo po jednym jajku, starannie miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Potem przykryj ją równomiernie ciasto w formie, a na serniku umieszczaj kawałki owoców. Na wierzch daj resztę ciasta (1/3).

Placek wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170℃ i piecz przez ok. 60 minut. Wypiek po upieczeniu ozdób cukrem pudrem. Smacznego.

Czytaj też: Każdy pokocha Colesława w tej wersji. Łagodny i kremowy

Zobacz również