
Własnoręcznie w domu można upiec chleb, ukręcić majonez czy wyprodukować musztardę. A czy kiedykolwiek przyszło ci na myśl, by zrobić również masło? Możliwe, że ubijała je twoja babcia i masz rzetelną wiedzę dotyczącą samodzielnej produkcji popularnego smarowidła, ale nie używasz jej w praktyce. Czas to zmienić! Jeśli jesteś wiernym odtwórcą domowych wersji rozmaitych specjałów, to przepisu na masło nie możesz ominąć. Nic prostszego na świecie nie istnieje – wystarczy 1 składnik i kilka minut wolnego czasu.
Masło jest jednym z najpowszechniejszych produktów spożywczych i używamy go na co dzień w kuchni do smarowania pieczywa, krótkotrwałego smażenia jajecznicy, pieczenia chałki czy przyrządzania beszamelu. Jeśli w kółko kupujesz masło i masz już dość ciągłych podwyżek jego cen lub chciałbyś poczuć, jak smakuje chrupiąca kromka chleba posmarowana pysznym swojskim masełkiem, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Przepis na domowe masło w 4 minuty
Potrzebne składniki:
» lekko schłodzona śmietanka 30% – 400 ml.
Wykonanie:
Przyda ci się słoik. Opłucz go i dokładnie wysusz. Wlej do środka kremówkę, ścisło zakręć naczynie i zacznij nim prężnie potrząsać, z góry na dół i odwrotnie. Rób to do momentu, aż wytrąci się masło.
Masło oddziel od maślanki. Najlepiej zrób to na sitku o małych oczkach. Drewnianą łyżką odciskaj masło (delikatnie), tak aby płynna część spłynęła, a na sitku zostało tylko masło. Następne tłuszcz zanurz w wodzie i stwórz kulę, a potem owiń ją pergaminem. Przechowuj w lodówce.
Czytaj też: Obłędna tarta cytrynowa z bezą. Smakuje tak, że ciężko się oprzeć