FoodPedia.plPrzepisyNaleśniki jogurtowe są moimi ulubionymi. Puszyste i pyszne jak żadne inne

Naleśniki jogurtowe są moimi ulubionymi. Puszyste i pyszne jak żadne inne

naleśniki
fot. screen Youtube / @MileniaFlorida

Naleśników nie da się nie kochać. Niektóre wersje mogą nam smakować mniej, a inne bardziej, lecz ten przepis, który zaraz zobaczysz, na pewno okrzykniesz hitem. Dlaczego warto wypróbować ten wariant naleśników? Zawierają coś, co udoskonala ich konsystencję i smak.

Spróbuj naleśników jogurtowych. Odtąd będą twoimi ulubionymi

Naleśniki jogurtowe są delikatne, a mimo to nie rwą się. Ich perfekcyjna struktura to zasługa wody gazowanej, którą należy dodać do mąki i innych składników. Woda z bąbelkami robi wielką robotę. Nadaje naleśnikom puszystości i nie odbiera im elastyczności. Zrób naleśniki jogurtowe według tego sprawdzonego przepisu.

Sprawdź też: Pizza z patelni to mistrzostwo świata. Przepis wymyślił geniusz

Przepis na naleśniki jogurtowe

Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej
200 g jogurtu naturalnego
2 jajka
szczypta proszku do pieczenia
łyżka cukru
ok. 2/3 szklanki wody gazowanej
olej do smażenia

Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jogurt, jajka i wodę łączymy jednym naczyniu i miksujemy. Gdy otrzymamy gładkie ciasto, to odstawiamy je na kwadrans.

Patelnię rozgrzewamy i smarujemy tłuszczem, a potem wykładamy porcję masy, rozprowadzając ją po całej patelni i smażymy naleśnika. Gdy będzie złocisty z jednej strony, przewracamy go i smażymy z drugiej. Wykładamy na talerz i dokładnie w ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta. Jeśli do naleśników podamy jakieś dodatki, np. świeże owoce i miód, będą jeszcze lepsze.

Polecamy: Bigos z młodej kapusty robię na okrągło. Lepszego obiadu sobie nie wymarzę

Zobacz również