
Naleśników nie da się nie kochać. Niektóre wersje mogą nam smakować mniej, a inne bardziej, lecz ten przepis, który zaraz zobaczysz, na pewno okrzykniesz hitem. Dlaczego warto wypróbować ten wariant naleśników? Zawierają coś, co udoskonala ich konsystencję i smak.
Spróbuj naleśników jogurtowych. Odtąd będą twoimi ulubionymi
Naleśniki jogurtowe są delikatne, a mimo to nie rwą się. Ich perfekcyjna struktura to zasługa wody gazowanej, którą należy dodać do mąki i innych składników. Woda z bąbelkami robi wielką robotę. Nadaje naleśnikom puszystości i nie odbiera im elastyczności. Zrób naleśniki jogurtowe według tego sprawdzonego przepisu.
Sprawdź też: Pizza z patelni to mistrzostwo świata. Przepis wymyślił geniusz
Przepis na naleśniki jogurtowe
Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej
200 g jogurtu naturalnego
2 jajka
szczypta proszku do pieczenia
łyżka cukru
ok. 2/3 szklanki wody gazowanej
olej do smażenia
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jogurt, jajka i wodę łączymy jednym naczyniu i miksujemy. Gdy otrzymamy gładkie ciasto, to odstawiamy je na kwadrans.
Patelnię rozgrzewamy i smarujemy tłuszczem, a potem wykładamy porcję masy, rozprowadzając ją po całej patelni i smażymy naleśnika. Gdy będzie złocisty z jednej strony, przewracamy go i smażymy z drugiej. Wykładamy na talerz i dokładnie w ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta. Jeśli do naleśników podamy jakieś dodatki, np. świeże owoce i miód, będą jeszcze lepsze.
Polecamy: Bigos z młodej kapusty robię na okrągło. Lepszego obiadu sobie nie wymarzę