FoodPedia.plPrzepisyNaleśniki z przepisu Ewy Wachowicz. 1 dodatek jest na wagę złota

Naleśniki z przepisu Ewy Wachowicz. 1 dodatek jest na wagę złota

naleśniki Ewy Wachowicz
fot. Facebook / Ewa Wachowicz / Pixabay

Naleśniki – to potrawa, którą każdy zna i uwielbia. Można je zrobić w szybkim czasie i nasycą całą rodzinę, szczególnie jeśli zawiniemy w nie farsz z białego sera. Ewa Wachowicz serwuje naleśniki, które są bosko puszyste. Zawsze dodaje do ciasta wodę z bąbelkami, która zapewnia taki efekt.

Woda gazowana w naleśnikach nadaje im niewyobrażalnej puszystości. Gaz spulchnia ciasto, a podczas smażenia rośnie ono jak szalone, ale na tym nie koniec. Kwas węglowy w wodzie zmiękcza ciasto. Warto zainspirować się przepisem Ewy Wachowicz na naleśniki – idealne w każdym calu.

Przepis Ewy Wachowicz na puszyste naleśniki

Składniki:
1 szklanka mleka
4 jajka
masło
pół łyżeczki soli
2 szklanki mąki
1 szklanka mineralnej wody gazowanej

Wykonanie:
Jajka wybij do naczynia. Lekko je posól i rozbełtaj. Dodaj mąkę i mleko (raz to, raz tamto) i mieszaj mikserem na ciasto bez grudek. Rozrzedź je wodą, tak by miało lejącą konsystencją, powinno odpoczywać przez pół godziny. Wtedy się zagęści, więc ponownie wlej do masy trochę wody i odstaw, by odpoczęła.

Z ciasta smaż na patelni niezbyt grube placki z każdej strony. Wykładaj złociste naleśniki na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami (np. z dżemem, bitą śmietaną, białym serem czy kremem czekoladowym).

Czytaj też: Zapisz ten przepis na surówkę z marchewki. Turecka wersja znika od razu

Zobacz również