FoodPedia.plPrzepisyNie ma opcji, że zjesz lepsze żeberka. Sekretem jest marynata

Nie ma opcji, że zjesz lepsze żeberka. Sekretem jest marynata

pieczone żeberka
fot. screen Youtube / @Tsvetkova_Natalia

 Zjadłbyś żeberka, ale nie masz ochoty ani czasu ich grillować? Istnieje również inna opcja przyrządzenia mięsiwa – możesz je upiec w piekarniku. Będzie niesamowicie pyszne, soczyste i pełne wyrazu, a wszystko dzięki marynacie z musztardy, czosnku i kilku innych składników. Żeberka przejdą jej smakiem i będą tak dobre, że nie oprzesz się kolejnej i jeszcze następnej porcji. Wcale nie musisz mieć grilla, by podać żeberka przyjaciołom czy rodzinie. To idealna przekąska na mecz lub spotkanie ze znajomymi.

Tajemnica smaku tych żeberek tkwi w marynacie. Ważne jest także leżakowanie mięsa w aromatycznej mieszance i późniejsza obróbka cieplna w piekarniku. Jednym ze składników sosu jest ocet winny. Wraz z musztardą rozluźnia twarde struktury w mięsie, co z pewnością nie umknie twojej uwadze podczas degustacji. Każdy kęs będzie rozpływał się w ustach, a oddzielenie mięsa od kości nie będzie stanowiło żadnego problemu.

Efekt chrupiących żeberek uzyskasz, gdy kilka minut przed końcem pieczenia zdejmiesz przykrycie. Wtedy żeberka z wierzchu ładnie się zarumienią i nabiorą chrupkości.

Musztardowe żeberka z piekarnika – prosty przepis

Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
łyżka octu winnego
2 łyżki miodu
3 łyżki musztardy
1,5 łyżeczki majeranku
sól i pieprz
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku

Wykonanie:
Żeberka płuczemy, oczyszczamy, dzielimy na mniejsze kawałki, a potem nacieramy pieprzem i solą, odstawiamy.

Na marynatę: przeciskamy czosnek przez praskę, dodajemy do niego miód, musztardę, oliwę, majeranek, ocet winny i paprykę w proszku. Mieszamy i nacieramy mięsiwo. Okręcamy folią i umieszczamy w chłodziarce na 12 godz.

Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty i przekładamy do formy żaroodpornej. Czekamy 20 minut, aby osiągnęło temp. pokojową.

Potrawę przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C (tryb góra-dół) przez 90 minut. Żeberka serwujemy z ulubionymi dodatkami np. sałatką wietnamską i ziemniakami. Smacznego.

Reklama
Zobacz również
Reklama