FoodPedia.plPrzepisyNie obieraj ziemniaków. Lepsze knedle zrobisz z tego. Idealne na lato

Nie obieraj ziemniaków. Lepsze knedle zrobisz z tego. Idealne na lato

knedel
fot. screen Youtube / @tescomavideo

Sezon na owoce jagodowe i pestkowe trzeba wykorzystać maksymalnie. Można użyć ich do przygotowania ciasta, soku, pierogów, deserów z pucharku, lodów oraz smakowitych knedli w słodkim wydaniu. Tym razem zamiast kartofli warto tę potrawę stworzyć z twarogu. Dzięki niemu będzie miękka i delikatna jak nigdy dotąd. Wysokobiałkowe knedle będą rozpływać się w ustach gdy podasz je z masłem, kwaśną śmietaną i cukrem.

Knedle ziemniaczane to klasyk domowej kuchni. Doceniane przez smakoszy za cudowną miękkość i słodki prezent w formie nadzienia. Mogą nim być owoce takie jak truskawki, maliny, czereśnie, śliwki, morele, a nawet leśne jagody czy borówki amerykańskie. Ta potrawa wielu osobom przywołuje na myśl dzieciństwo i wakacyjne obiady u dziadków. Właśnie teraz warto ten nostalgiczny smak odtworzyć. Ale jednocześnie lekko go zmodyfikować. Furorę w internecie robi ten przepis na knedle bez ziemniaków. Zastąpił je inny produkt, dzięki czemu danie ma mniej węglowodanów, ale za to podwójną ilość cennego białka i jest równie pyszne. Poznaj przepis na knedle twarogowe z borówkami.

Przepis na knedle twarogowe z owocami sezonowymi

Lista składników:
50 g borówek (lub innych owoców),
2 łyżki mąki pszennej,
jajko,
275 g białego sera półtłustego,
4 łyżki mąki do podsypywania,
2 łyżki cukru.

Do podania:
2 łyżki cukru,
6 łyżek śmietany 12%,
3 łyżki rozpuszczonego masła,

Wykonanie:
Biały ser, cukier, mąkę i jajko mieszamy na gładkie i miękkie ciasto.

Na stolnicy/blacie podsypanym mąką formujemy z niego wałek. Potem dzielimy go na mniej więcej 25 porcji.

Wszystkie gęsiego spłaszczamy, a na środku układamy borówki (kilka sztuk) i sklejamy starannie, tworząc okrągłego knedla.

Gotowe knedle gotujemy w osolonym wrzątku turami. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze przez 2-3 minuty, a po tym czasie zabieramy łyżką cedzakową i układamy na półmisku. Knedle polewamy masłem, śmietaną i posypujemy cukrem. Smacznego.

Czytaj też: Pasuje do jajecznicy bardziej od cebuli. Przepis wygrywa wszystkie nagrody

Zobacz również