
Porządny obiad bez kotleta? Polakom trudno go sobie wyobrazić. W naszym menu rządzą mielone i schabowe. Mniej oczywiste wersje kotletów np. z cukinii, kani, kalafiora czy bakłażana cieszą się popularnością wśród wegetarian lub wegan. Młoda kapusta to również doskonały składnik na kotlety. Są pachnące, chrupiące i pyszne. Na pewno pożałujesz, że tak późno odkryłeś ten przepis.
Co smacznego przygotować z młodej kapusty: zupę, surówkę, bigos, a może kotlety? Ostatnia propozycja zapowiada się ciekawie. Kapuściane kotlety są wyborne i mogą nawet rywalizować z tradycyjnymi mielonymi w każdej kategorii.
Kotlety warzywne to nowe oblicze standardowych mięsnych kotletów. Skrywają w sobie delikatną młodą kapustę, marchewkę, cebulę, zioła i przyprawy, a wszystko otoczone jest chrupiącą panierką. Ta potrawa ucieszy nie tylko jaroszy.
Jak zrobić kotlety z młodej kapusty? Przepis
Składniki:
⊹ 2 jajka,
⊹ 1 mała kapusta młoda,
⊹ 1 cebula,
⊹ 1 mała marchewka,
⊹ 2 ząbki czosnku,
⊹ pieprz i sól do smaku,
⊹ ⅓ łyżeczki tymianku,
⊹ pół łyżeczki cząbru,
⊹ masło klarowane do smażenia,
⊹ bułka tarta do obtoczenia.
Wykonanie:
Kapustę poszatkuj, a potem sparz wrzącą wodą i ostudź. Odciśnij ją z nadmiaru soku.
Cebulę pokrój, czosnek przeciśnij, a marchewkę zetrzyj na tarce. Rozdrobnione warzywa umieść w sporym naczyniu, dodaj pieprz, tymianek, jajka, sól i cząber.
Wymieszaj na spójną masę i lep z niej niezbyt duże kotlety. Na patelni rozpuścić masło i obtaczaj każdą sztukę w bułce tartej, a potem smaż z każdej strony, aż się zezłocą.
Czytaj też: Przepis na ciasto Gracja bez pieczenia to obłęd. Chwila i gotowe