
Ciasto Niespodzianka z przepisu Heni Foks jest błyskawiczne i łatwe do samodzielnego przygotowania w domu. Każdy sobie z nim poradzi bez dwóch zdań. Deser to kapitalne rozwiązanie dla wszystkich tych łasuchów, którzy pragną zaspokoić swój apetyt na słodycze i równocześnie nie spędzić całego dnia w kuchni, bo każdemu należy się chwila wytchnienia. Słodka masa z galaretką ukryta między dwoma płatami ciasta to prawdziwe mistrzostwo smaku, w którym zakochasz się od pierwszej łyżeczki.
W wielu domach ciasto na weekend to prawie świętość. Domu, w którym unoszą się przyjemne aromaty, aż nie chce się opuszczać. Ciasto Niespodzianka będzie zaskoczeniem dla wszystkich, a hormony szczęścia po prostu oszaleją.
Henia Foks pokazuje na swoim profilu na YouTube wiele ciekawych przepisów na dania – zarówno te wytrawne, jak i na słodko. Blogerka kulinarna i autorka książek z przepisami, gdy się za coś zabierze, to robi to porządnie. Tak jest w przypadku tego deseru. Zrób słodką niespodziankę swoim bliskim i upiecz rozkoszne ciasto według tej receptury.
Przepis na ciasto Niespodzianka
Składniki:
100 ml oleju
4 jajka
100 ml jogurtu
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Krem
200 g masła
2 galaretki np. zielona i żółta
pół szklanki kwaśnej śmietany
pół szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Zacznij od roztopienia galaretek w 250 ml wrzątku, dobrze wymieszaj i odstaw obie do ostygnięcia. Poczekaj, aż całkowicie zastygną, a w międzyczasie zajmij się kremem do ciasta.
Masło w wyjmij wcześniej z chłodziarki, aby zdążyło zmięknąć. Przełóż je do naczynia i ucieraj mikserem do momentu, aż zbieleje. Wsyp cukier i dodawaj stopniowo śmietanę. Ucieraj na pulchną i jednolitą masę.
Gdy galaretka stwardnieje, pokrój ją w kostkę, wrzuć do kremu i wymieszaj, ale delikatnie, najlepiej szpatułką.
W osobnej misce ubijaj jajka z cukrem. Gdy masa wyraźnie zwiększy swoją objętość, wsypuj do niej mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Dodaj olej i jogurt, mieszaj
Ciasto przelej do blachy o wymiarach 17 cm x 27 cm wyścielonej pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170℃ przez ok. pół godziny. Zetnij 1/3 ciasta i zmiksuj. Na biszkopcie rozsmaruj krem z galaretką, posyp pokruszonym ciastem i podawaj. Smacznego.
Czytaj też: Najlepsze ciasto tego tygodnia. Przepis zachowasz sobie na długo