FoodPedia.plPrzepisyObowiązkowo dodaj do biszkoptu. Będzie wilgotny i puszysty

Obowiązkowo dodaj do biszkoptu. Będzie wilgotny i puszysty

biszkopt
fot. screen Youtube / @nirmalajyothiskitchen5095

Biszkopt to popularny wypiek, który na oko wydaje się łatwy w przygotowaniu. Nie zawsze jednak nas do końca satysfakcjonuje. Nierówne lub suche ciasto najchętniej wyrzucilibyśmy do kosza i zrobili je od nowa. A przecież wystarczy skorzystać z dobrego przepisu i znać kilka trików na perfekcyjny biszkopt. Prezentujemy jeden z nich.

Aż trudno uwierzyć, że od jednego składnika może zależeć smak, struktura i konsystencja biszkoptu. Jeśli marzy ci się wilgotny i puszysty biszkopt, dodaj do niego miód. Zyska niepowtarzalny charakter, a torty czy inne ciasta, które stworzysz z jego udziałem, będą poezją smaku.

Przepis na wilgotny biszkopt miodowy

Lista Składników:
Składniki:
» 130 g drobnego cukru,
» 5 jajek,
» 140 g mąki pszennej,
» 50 ml mleka,
» 2 łyżki płynnego miodu,
» odrobina soli,
» 40 g mąki ziemniaczanej.

Wykonanie:
W garnuszku podgrzewamy mleko, przekładamy miód i mieszamy do rozpuszczenia.

Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy 1/2 porcji cukru i ubijamy na jasny, pulchny krem. Następnie dodajemy do niego przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także mieszankę mleczno-miodową, miksujemy całość robotem.

Białka lekko solimy i ubijamy na sztywno z resztą cukru. Obydwie masy mieszamy ze sobą. Partiami przekładamy ubite białka i łączymy szpatułką na jednolite ciasto.

Przelewamy je do okrągłej blachy (24 cm) wyłożonej pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170℃ przez około 30-40 minut (robimy test suchego patyczka). Wyciągamy biszkopt i studzimy.

Czytaj też: Pasztet nie kruszy się i jest wilgotny. To zasługa 1 składnika

Zobacz również