Od dziś podaję ziemniaki tylko w tej wersji. Zachwycają smakiem

paluszki ziemniaczane
fot. screen Youtube / Cooking Lee’s

Każda okazja jest dobra, by raczyć się paluszkami ziemniaczanymi. To także przekąska w sam raz na seans filmowy lub mecz. Mąką chrupiącą otoczkę i rozpływające się w ustach wnętrze. Każdemu posmakuje bez dwóch zdań. Połącz tylko ziemniaki z serem, mąką i przyprawami, a powstanie coś niesamowitego. Polecamy przepis.

Ziemniaki możemy podawać na setki sposobów, ale ta wersja, którą mamy dziś dla ciebie, jest niekwestionowanym liderem spośród nich wszystkich. Paluszki ziemniaczane są tysiąc razy lepsze od chipsów czy frytek. Pyszne, pachnące i chrupiące kąski są proste w wykonaniu i składają się z samych tanich składników. Zadowolą apetyty wszystkich miłośników słonych przekąsek. Zerknij na niniejszy przepis i wyczaruj fenomenalne ziemniaczane paluszki – ku radości rodziny, przyjaciół i domowników!

Przepis na paluszki ziemniaczane

Lista składników:
pół kg ziemniaków
100 g tartej mozzarelli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
20 g świeżej kolendry, cienko pokrojonej
2 łyżki mąki kukurydzianej
pół łyżeczki soli
olej do smażenia

Wykonanie:
Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie z solą do miękkości. Po odlaniu wody warzywa ugnieć na purée.

W sporym naczyniu wymieszaj masę ziemniaczaną z kolendrą, pieprzem i solą. Dodaj skrobię, mąkę kukurydzianą i wiórki mozzarelli, wymieszaj wszystko. Z masy twórz zgrabne wałki o ok. 5-7 cm długości.

Na głęboką patelnię wlej tłuszcz, a gdy się rozgrzeje, wrzucaj partiami paluszki i smaż na średnim płomieniu przez ok. 7 minut. Smażąc je etapami, unikniesz sklejania.

Gdy całe nabiorą złotego koloru i chrupkości, przełóż je na ręcznik kuchenny w celu odsączenia nadmiaru oleju. Paluszki możesz jeszcze osolić. Podawaj na gorąco, smacznego.