FoodPedia.plPrzepisyOkrasa wlał 5 łyżek do garnka. Smak bigosu poprawił się o 100%

Okrasa wlał 5 łyżek do garnka. Smak bigosu poprawił się o 100%

Karol Okrasa i bigos
fot. screen Youtube / KuchniaLidla.pl / @DinaRecipes

Każdy Polak go zna i ceni, a jest za co. Bigos do nasza narodowa duma. Tradycyjny przepis jest przekazywany od pokoleń. Serwujemy go zarówno od święta, jak i w dni powszednie. Nie sztuką jest ugotować bigos, ale sztuką jest zrobić go tak, by wszyscy byli nim zachwyceni i brali dokładkę za dokładką. Karol Okrasa dobrze wie, jak powinien smakować prawdziwy bigos. Jego przepis na tę potrawę nie ma sobie równych.

Istnieją różne wersje bigosu: wegetariański lub mięsny, z grzybami lub bez grzybów, ze śliwkami wędzonymi i bez nich. Jedno pozostaje niezmienne – kiszona kapusta. Karol Okrasa stworzył swój bigos ze składników najwyżej jakości. Dzięki temu danie ma unikatowy smak, a każde następne podgrzanie czyni je jeszcze lepszym. Z tym przepisem bigos będziesz gotować znacznie częściej niż tylko od święta.

Bigos Okrasy nie jest ani trochę nudny. Można w nim znaleźć wiele smakołyków, np. wędzone śliwki, różne rodzaje mięs i miód. Mistrz gotowania radzi, aby dodać potrawy kilka łyżek sosu Worcester. Jego nuty świetnie podrasują bigos. Pomysł Okrasy na staropolskie danie z tym dodatkiem jest naprawdę wystrzałowy.

Ekspresowy bigos według Karola Okrasy

Składniki:
□ 200 g białej kapusty
□ 300 g kapusty kiszonej
□ 300 g mięsa ze schabu
□ 100 g boczku wędzonego
□ 100 ml czerwonego wina wytrawnego
□ 1 łyżeczka majeranku
□ 3-4 liście laurowe
□ 1 łyżeczka ziaren kolendry
□ 1 większa cebula
□ 5 łyżek sosu Worcestershire
□ sól i pieprz do smaku
□ 25 g miodu
□ 5 suszonych śliwek
□ smalec do smażenia

Sposób wykonania:
Kapustę poszatkuj. Cebulę obierz i posiekaj. Boczek pokrój w małą, a schab w większą kostkę. Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) wrzuć wędzony boczek i wytapiaj. Potem dodaj schab i smaż na średniej mocy ognia, aż się zrumieni, w międzyczasie dodaj trochę smalcu. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Kawałki mięsa zdejmij z patelni, wrzuć pokruszone ziarna kolendry, cebulę i pokrojone w paseczki śliwki. Za moment dodaj białą kapustę, majeranek i liście laurowe, wlej odrobinę wody i duś maksymalnie 5 minut. Odsącz kiszoną kapustę z zalewy i pokrój, następnie przełóż na patelnię i zredukuj nadmiar płynu. Warzywo z patelni wymieszaj z sosem Worcestershire, miodem i winem, smaż przez 3 minuty na dużym gazie, aby alkohol odparował. Karol Okrasa radzi, aby bigos podawać z pieczywem albo delikatną kaszą np. jęczmienną.

Polecamy: Blok czekoladowy jak dawniej. Gdy byłam dzieckiem, babcia robiła go cały czas

Zobacz również