FoodPedia.plPrzepisyPączki z supernowoczesnym nadzieniem. Bije na głowę różane

Pączki z supernowoczesnym nadzieniem. Bije na głowę różane

pączki
fot. screen Youtube / Maria Lett

Polacy pokochali pączki z różą. One co roku w karnawale goszczą na stołach większości łasuchów. Jeśli jednak masz ich dość lub chcesz zrobić niespodziankę domownikom, nadziej drożdżowe ciasto czymś zupełnie innym, co wywoła wśród nich spore zdziwienie. Inny modny krem świetnie odnajduje się w pączkach.

W tłusty czwartek pączków nie brakuje w sklepach z delikatesami, ale na ten deser warto pokusić się nie tylko od święta. Receptura jest tak łatwa, że z pewnością jej podołasz. W roli wypełnienia może wystąpić marmolada, budyń, czekolada czy kajmak. Jednak to nadzienie jest wśród nich liderem. Składa się z kasztanów.

Jak zrobić pączki z nadzieniem kasztanowym?

Składniki na ciasto:
▫︎ 230 ml ciepłego mleka,
▫︎ 500 g mąki + opcjonalnie trochę do podsypania ciasta,
▫︎ 20 g świeżych drożdży,
▫︎ 1 jajko,
▫︎ 4 żółtka,
▫︎ pół łyżeczki soli,
▫︎ 30 g cukru,
▫︎ 50 g masła,
▫︎ tłuszcz do smażenia, np. olej rzepakowy.

Składniki na nadzienie:
▫︎ 50 g cukru brązowego,
▫︎ 250 g jadalnych kasztanów,
350 ml mleka,
▫︎ kilka kropli ekstraktu waniliowego,
▫︎ 40 g drobnego cukru białego,
▫︎ pół łyżeczki cynamonu.

Wykonanie:
Do małej miski wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i 3 łyżki mleka, wymieszaj i odstaw zaczyn na kilkanaście minut, aby zwiększył objętość.

W sporym naczyniu umieść mąkę, sól, pozostałą porcję cukru, pokrojone masło, żółtka, całe jajka i rozczyn drożdżowy. Wymieszaj i wyrabiaj ciasto, dolewaj porcjami mleko i dalej mieszaj. Ciasto musi być spójne, lekko kleiste i niezbyt gęste.

Ciasto przełóż do miski, okryj szmatką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz.

Potem spłaszcz je wałkiem na grubość ok. 1 cm i wycinaj krążki np. szklanką. Umieszczaj je na pergaminie, okryj i zostaw na kolejne pół godziny do wyrośnięcia.

Na krem: umyj kasztany i piecz je piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 30 minut. Późnej je obierz i zagotuj w garnku wraz z pozostałymi produktami, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Zblenduj na gładką masę i ostudź.

Zajmij się pączkami. Rozgrzej sporą ilość tłuszczu w garnku/na patelni. Gdy osiągnie temp. ok. 170-175°C smaż w nim pączki z obu stron przez parę minut. Brązowe z obu stron wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.

Gdy pączki lekko ostygną, możesz je nadziewać. Przyszykuj rękaw cukierniczy z zaokrągloną tylką.

Gotowe pączki ozdób wg upodobań, np. lukrem. Smacznego.

Polecamy również przepis na domowe faworki piwne.

Zobacz również