
Dla wielu osób jajecznica jest elementem obowiązkowym na śniadanie. Nic w tym dziwnego, szybko się ją przyrządza, pysznie smakuje i syci na długo. Najczęściej smażymy jajka wraz z cebulą, ale warto wzbogacać je również innymi dodatkami. Cebula nie jest jedyną opcją i równie smaczne śniadanie wyjdzie z porem.
Jajecznica bez cebuli, ale za to z porem nic nie straci. Wręcz przeciwnie. Por nada jej lekkiej słodyczy i cebulowego charakteru, a także szczyptę pikanterii. Jajecznica z porem to pomysłowe i zaskakujące w smaku połączenie. Przepis na jajecznicę z porem nie jest niczym trudnym. Robi się ją niemal identycznie jak klasyczną wersję z cebulą. Por – wyłącznie białą część trzeba umyć, pociąć na mniejsze kawałki, zmiękczyć na patelni, a potem zalać rozbełtanymi jajkami i chwilę smażyć.
Przepis na jajecznicę z porem
Składniki:
» 4 jajka,
» pół pora (biała część),
» czarny pieprz i sól,
» 1 łyżka masła lub oleju.
Wykonanie:
Zacznij od wbicia do naczynia jajek i wymieszania ich energicznie widelcem. Potem dopraw je pieprzem i solą. Por potnij w półplasterki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż pora – do miękkości. Przelej jajka i smaż do momentu, aż się zetną, a jajecznica nabierze się idealnej tekstury. Podawaj na gorąco, z dodatkiem np. bagietki.
Czytaj też: Kotlet schabowy wg Ewy Wachowicz. Gdy spróbujesz, przepadniesz na dobre