
Dobrze przygotowana kaczka z piekarnika, to hit na świątecznym stole. Z sukcesem można zaserwować ją również na obiad w Nowy Rok. Jak zrobić kaczkę, by mała chrupiącą skórkę i soczyste wnętrze? Mamy przepis, który będzie twoim asem w rękawie. Mięso będzie miękkie, delikatne i tak smakowite, że każdy z gości weźmie po dwie dokładki.
Świąteczny obiad nie musi wiązać się z pospolitymi przepisami. Prostota zawsze zwycięża, wystarczą składniki wysokiej jakości i trochę czasu, by wyczarować coś, co zafascynuje wszystkich. Serca gości na pewno podbije pieczona kaczka. Można ją podawać pod różnymi postaciami. Wybornie łączy się z owocami, tj. jabłka, morele, śliwki, gruszki czy pomarańcze.
Cechy dobrej kaczki:
▪ zapach: świeży,
▪ masa: ok, 2-2,5 kg,
▪ skóra: jasna, nie uszkodzona; lepka i zasiniona świadczy o mięsie nieświeżym i niskiej jakości,
▪ obecność piór: brak,
▪ mięso: po naciśnięciu palcem musi odzyskać kształt.

Najpopularniejsze rasy kaczki:
▪ mulard,
▪ kaczka pekińska,
▪ kaczka piżmowa (barbarie).
Pieczenie kaczki w specjalnym rękawie to duże ułatwienie. Dzięki niemu wewnątrz opakowania zapanuje odpowiednia temperatura, a mięso zachowa wilgotność i soczystość.
Przepis na świąteczną kaczkę z pomarańczą
Składniki:
• 1 kaczka,
• 2 pomarańcze,
• 1 łyżka majeranku,
• kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm),
• 1 łyżka miodu,
• pieprz,
• sól,
• odrobina pieprzu cayenne.
Wykonanie:
✓ Kaczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy pieprzem i solą na zewnątrz i w środku.

✓ Pomarańcze obieramy. Skórki pozbawiamy białej błonki. Miąższ z jednej sztuki kroimy na kawałki, a z drugą wyciskamy.
✓ Cząstki owocu i skórki umieszczamy wewnątrz tuszki, a do otrzymanego soku dodajemy miód, majeranek, ostrą papryczkę i starty imbir. Sosem nacieramy mięso – po wewnętrznej i zewnętrznej stronie.

✓ Kaczkę pakujemy do rękawa foliowego, wiążemy końce. Umieszczamy w formie żaroodpornej i pieczemy w temperaturze 180℃ przez dwie godziny. Późnej folię przecinamy, podlewamy mięso resztą sosu i wrzucamy więcej cząstek owocu, jeśli chcemy. Pieczemy przez pół godziny. Po tym czasie kaczka jest gotowa.
Polecamy również przepis na kieszonki z kurczakiem
