
Jak jesień to śliwki, a jak śliwki to knedle. Dziś odkryjesz najsmaczniejszą recepturę siostry Anastazji na rozpływające się w ustach knedle z tymi owocami. Zakonnica z wielkim talentem kulinarnym udowadnia, że klasyczne przepisy wciąż mogą być przebojem na stole. Knedle wciąż są na topie, można je zrobić łatwo i błyskawicznie.
Krystyna Pustelnik ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości to jedna z najpopularniejszych zakonnic w Polsce, a swoją sławę zawdzięcza między innymi miłości do gotowania. Dzieli się swoimi przepisami w książkach kucharskich i w Internecie. Jej pomysł na knedle ze śliwkami to tylko 6 składników. Konsystencję, strukturę wygląd i smak kluseczek można uznać za wzór. Żeby zrobić taki idealny obiad nie musisz się poświęcać – ważne, by znać odpowiednie proporcje mąki do reszty produktów. Nadmiar tej pierwszej sprawi, że knedle będą twarde i ciągnące się jak guma. Spójrz na przepis prosto z zeszytu s Anastazji – na 1 kg ziemniaków daje 320 g skrobi i wychodzą na szóstkę.
Przepis s. Anastazji na knedle ze śliwkami
Składniki:
● 1 kg ziemniaków,
● 1 kg śliwek,
● 320 g mąki ziemniaczanej (skrobi),
● 2 jajka,
● 1 płaska łyżeczka soli,
● 2-3 łyżeczki masła bądź oleju.
Wykonanie:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, a potem ostudź i zmiel na gładką masę.
Do masy ziemniaczanej przełóż skrobię, masło/olej, sól i jajka, wyrabiaj na spójne, elastyczne ciasto.
Odrywaj porcje i formuj na placek. Na środku połóż obraną i wydrylowaną śliwkę, po czym sklej krawędzie, tworząc kulę. Identycznie przyrządzaj resztę knedli.
Pierwszą partię wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj. Gdy wypłyną na wierzch, trzymaj je jeszcze na ogniu ok. 2-3 minuty, aż zmiękną. Wyławiaj na talerz i podawaj np. z jogurtem.
Zobacz też: Naleśniki robię jak s. Anastazja. Trik na puszystość jest genialny