
Jesień coraz pewniej czuje się w naszym kraju, a sezon na infekcje już się rozpoczął. Wielu z nas pragnie ochronić się przed chorobą, dlatego robi użytek z babcinej wiedzy. Syropy, soki czy inne suplementy pomagają przy przeziębieniu, ale nie działają tak dobrze na organizm jak domowy rosół. Gdy wzbogacisz go o pół łyżeczki kurkumy, zyska prozdrowotną moc.
Rosół to nie tylko pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa, ale i antidotum na wiele dolegliwości. Talerz gorącego bulionu stawia na nogi i pomaga szybciej wrócić do zdrowia, gdy dopadnie nas przeziębienie.
Kurkuma ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Warto ją wprowadzić do codziennego jadłospisu, choćby dlatego, że wzmacnia organizm i eliminuje choroby wirusowe. Kurkumę warto przemycić do diety. Dobrym pomysłem jest dodanie jej do rosołu. Bulion zyska złocisty odcień i moc zdrowotną!
Przepis na zdrowotny rosół z kurkumą
Składniki:
» 1 szponder wołowy
» 1 ćwiartka z kurczaka lub korpus
» 1 kawałek indyka
» pół łyżeczki kurkumy w proszku
» 1 listek laurowy
» 3-4 ziarna ziela angielskiego
» sól
» kilka ziaren pieprzu
» 1 cebula
» 1 pietruszka
» 2 marchewki
» kawałek selera
» kawałek pora
Wykonanie:
Mięso drobiowe i wołowe płuczemy, umieszczamy w sporym garnku. Wlewamy ok. 2,5-3 l chłodnej wody i pomału gotujemy, a w międzyczasie usuwamy szumowiny. Zagotowujemy.
Dorzucamy warzywa (obrane i podzielone na pół), opaloną cebulę, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Lekko solimy i gotujemy zupę na minimalnym gazie przez dwie godziny.
Piętnaście minut przed końcem obróbki cieplnej dodajemy do bulionu kurkumę, a także pieprz i sól do smaku. Rosół wzbogacony o kurkumę nabierze apetycznie złocistej barwy i zyska właściwości przeciwbakteryjne. Dekorujemy go posiekaną pietruszką naciową i serwujemy.
Tuż przed końcem gotowania można też urozmaicić rosół o świeży czosnek. Dorzucamy do wywaru przekrojony ząbek, a będzie wspaniale smakować i skuteczniej ochroni organizm przed infekcją.
Czytaj też: Pijana zakonnica to ciasto marzeń. Sprawdź superszybki przepis