Połącz jajka z arbuzem. To będzie twoje popisowe danie na lato

jajka i arbuz
fot. screen Youtube / Lecker und schnell / Pixabay

Latem nie żałujmy sobie owoców. Gdy sezon na niektóre z nich się skończy, zabraknie ich też w sklepach i trzeba będzie czekać cały rok, aż znów się pojawia. Tak jest właśnie z arbuzem. A latem chyba nic nie smakuje bardziej niż on. Jednak możemy zajadać go nie tylko w formie świeżego plastra. Warto przygotować lemoniadę czy desery z jego udziałem. Co powiesz na chrupiące ciasteczka? Przepis będzie prawdopodobnie twoim numerem 1 wśród wszystkich wypieków z owocami i jednocześnie prawdziwą rewolucją w kuchni. Ciastka arbuzowe są proste do zrobienia i pyszne.

Nowy patent na arbuza. Przerób go na słodkie ciasteczka

Arbuz nie jest drogim owocem, zwłaszcza w sezonie. Ba, można go uprawiać nawet w ogrodzie tak jak dynie czy ogórki. Większość osób za nim przepada, bo jest słodki i fantastycznie orzeźwia podczas upalnej pogody. Dzięki tej recepturze odkryjesz smak owocu na nowo. Wystarczy, że połączysz go z kilkoma składnikami, a potem uformujesz ciasto i wytniesz z niego kółka. Po usmażeniu ciasteczka będą chrupać aż miło.

Prosty przepis na ciasteczka z arbuza

Składniki:
2 jajka
5 szklanek mąki
2 grube plastry arbuza
1 łyżka drożdży
3 łyżki masła
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru białego
olej do smażenia

Przygotowanie:
Z arbuza usuwamy skórkę i kroimy go w plastry, a potem na mniejsze części. Umieszczamy na patelni i krótko podgrzewamy, przekładamy do miski i blendujemy. Przecedzamy całość i powstały mus wlewamy do naczynia, dodajemy cukier waniliowy, drożdże, zwykły cukier i mieszamy.

Dodajemy jajka, lekko solimy i mieszamy. Łączymy masę z mąką i masłem w temp. pokojowej, ponownie mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto (ewentualnie dodając więcej mąki). Przekładamy je do naczynia i odkładamy pod przykryciem na ok. 45 minut. Po tym czasie powinno zwiększyć objętość.

Ponownie wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na placek o grubości 1,5 cm. Bierzemy szklankę i wykrawamy z niego krążki. Z wnętrza każdej porcji wycinamy malutkie okręgi – ciastka będą podobne do donatów.

Powinny jeszcze wyrosnąć, więc czekamy kolejne 45 minut. Po tym czasie wrzucamy ciastka na głęboki, gorący tłuszcz i smażymy, aż się zezłocą. Wyławiamy je na talerz i podajemy. Są chrupiące, smakowite i wyraźnie czuć w nich arbuza.