
Co ugotować na świąteczny obiad? Przygotowanie samych smakołyków jest kluczowe, aby oczarować rodzinę i stworzyć „magiczny” klimat w domu. Zrób jednogarnkowe danie z tego przepisu, a twoi goście nie wyjdą z podziwu. Pieczona karkówka po cygańsku będzie gwiazdą na świątecznym stole. Zobacz, jak łatwo ją zrobić.
Na obiad w Boże Narodzenie warto podać coś wyjątkowego, co na pewno zapadnie gościom w pamięci. Karkówka i warzywa z piekarnika będą prawdziwym hitem na stole i zachwycą gości bezapelacyjnie.
Karczek to mięso o szerokim zastosowaniu w kulinariach. Ma całkiem sporo tłuszczu, więc potrawy z jego udziałem są smakowite, nie wysychają podczas obróbki cieplnej i zachowują soczystość. Tłuste przerosty w karczku miękną pod wpływem wysokiej temperatury, a podczas jedzenia rozpływają się w ustach, niezależnie od tego, czy zostały przyrządzone na patelni, w garnku czy naczyniu żaroodpornym.

Mięso jest odporne na błędy niedoświadczonych kucharzy i nie da się go łatwo przesuszyć. Zachowa cenne soki, nawet jeśli będzie długo pieczone. Jeśli szukasz pomysłu na świąteczny obiad, weź na warsztat kulinarny niezawodną karkówkę.
Przepis na karkówkę po cygańsku
Składniki:
• ok. 1 kg karkówki
• 5 łyżek wody lub rosołu
• 1 duża cebula (ok. 200 g)
• 1 duża papryka
• 300 g pieczarek
• 1 czubata łyżka majonezu
• 1 szklanka passaty pomidorowej (250 ml)
• 1 duży ząbek czosnku
• pieprz, sól
Wykonanie:
□ Mięso pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm, dopraw pieprzem i solą, następnie obsmaż ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu, aż się zezłoci.
□ Pokrój warzywa: cebulę w piórka, a paprykę w sporą kostkę. Małe pieczarki pokrój na pół, a duże na ćwiartki.
□ Passatę połącz z wodą i majonezem. Dodaj przeciśnięty czosnek i przyprawy – odrobinę cukru i pieprzu, a także 1/2 płaskiej łyżeczki soli, zamieszaj.

□ Kawałki karkówki umieść w formie żaroodpornej, na nich rozrzuć mieszankę warzyw i pieczarki, zalej sosem.

□ Przykryj naczynie i piecz w 200°C przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 180°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 60 minut, aż mięso będzie miękkie. Podawaj np. z tłuczonymi ziemniakami lub grubą kaszą.
Polecamy: Rosół z pieczonymi warzywami
