FoodPedia.plPrzepisyPołącz mleko z wafelkami. Spróbujesz i podziękujesz za ten przepis

Połącz mleko z wafelkami. Spróbujesz i podziękujesz za ten przepis

wafle i mleko skondensowane
fot. screen Youtube / Herrliche Desserts

Jesteś miłośnikiem wafelków nadziewanych? Dobrze się składa. Pewnie masz w szufladzie te ciasteczka, a jeśli nie to na pewno znajdziesz je na sklepowej półce ze słodyczami. Stworzysz z nich mega szybkie i pyszne ciasto, które każdy zje ze smakiem. Nie wymaga pieczenia, tylko chwilowego schłodzenia w lodówce. Wybór konkretnych wafelków zostawiamy tobie. Do wyboru masz wiele opcji smakowych: waniliowe, cytrynowe, kokosowe, śmietankowe czy truskawkowe. Sprawdź przepis na popisowe ciacho i zaskocz swoich domowników.

Wafelki stworzą ciasto, które smakuje jak z najlepszej cukierni

Ciasto zrobisz nie tylko z samych wafelków. Dopełni je także masa budyniowa. Jeśli masz obawy, że zmiękczy one ciasteczka (a często dzieje się tak np. z biszkoptami), to zupełnie niepotrzebnie. Deser będzie przyjemnie chrupiący podczas degustacji, a krem budyniowy będzie rozpływać się w ustach. Spód także stanowić będą wafelki. Zmielisz je na proszek i połączysz mlekiem zagęszczonym. Ciasto wyjdzie podwójnie pyszne.

Przepis na ciasto bez pieczenia z wafelkami

Składniki:
500 g wafelków nadziewanych (np. czekoladowych)
80 ml mleka zagęszczonego
50 g mąki kukurydzianej
500 ml mleka
80 g cukru
2 żółtka jajek
łyżka ciemnego kakao
ewentualnie: 75 g czekolady gorzkiej lub białej

Wykonanie:
Na dnie tortownicy o niedużej średnicy rozłóż papier pergaminowy. Ciasteczka podziel tak, by prawie wszystkie były umieszczone pionowo, na ⅔ wysokości blachy. Resztę wafli wrzuć do blendera kielichowego i dobrze zmiel.

Następnie proszek przesyp do naczynia i dodaj mleko skondensowane, zagniataj kleistą masę. To będzie spód deseru. Gdy będzie taka potrzeba, dodaj podczas wyrabiania więcej mleka.

Żółtka z dodatkiem cukru miksuj na krem, a potem wsyp mąkę kukurydzianą, mieszaj dalej na spójną masę. Powoli wlewaj mleko, nieustannie łącząc mikserem. Budyń przelej do rondelka i zagotuj, cały czas mieszaj. Gdy zgęstnieje, ściągnij go z ognia, wrzuć pokrojoną czekoladę i wymieszaj.

Ciasto z wafelkowego proszku i mleka skondensowanego umieść na spodzie blaszki, wyrównaj i uklep. Kładź na nim ścisło wafelki w pionie. Ciastka w formie zalej chłodnym kremem budyniowym i włóż deser do chłodziarki na kilka godzin. Wtedy lepiej stężeje. Potem udekoruj go kakao.

Reklama
Zobacz również
Reklama