Pomiń 1 składnik. Gofry wyjdą niebiańsko puszyste i smaczniejsze

gofry
fot. screen Youtube / CookBakery

Na gofry zawsze znajdą się chętni. Przepadają za nimi mali i duzi, dosłownie ludzie w każdym wieku. Nic dziwnego, to prawdziwa poezja smaku. Każdy, kto miał przyjemność ich skosztować, pewnie się z tym zgodzi. Nie tylko ich smak zasługuje na medal, ale również faktura. Gofry są chrupkie i zarazem puszyste. Aczkolwiek próba zrobienia specjału po mistrzowsku nieraz kończy się fiaskiem. Jedyną opcją, by temu zaradzić, jest skorzystanie z godnego zaufania przepisu.

Jeden składnik pomiń i dodaj inny. Gofry będą o niebo lepsze

Zamiana składników przyniesie efekt, o jakim nawet nie marzyłeś. Struktura deseru wyraźnie się poprawi, co poczujesz w trakcie degustacji. Ciasto stanie się niewyobrażalnie puszyste i lekkie.
Produkt, który spokojnie możesz zignorować, to mleko. Z reguły wlewa się oko jedną szklankę nabiału. W takim razie co dodać w zamian? Maślankę, śmietankę kremówkę, a może jogurt naturalny? Nic z tych rzeczy. Wypróbuj pomysłowy przepis na gofry z kefirem.

Przepis na pyszne gofry z kefirem

Składniki:
1 średnie jajko,
1 szklanka kefiru,
1 szklanka mąki pszennej,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki cukru pudru,
2 łyżki oleju,
2 łyżki cukru.

Przygotowanie:
Do naczynia przesiewamy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej cukier, cukier puder, kefir i jajko. Mieszamy wszystko mikserem na jednolitą masę. Później wlewamy do niej olej i odkładamy naczynie na moment, żeby zawartość napęczniała.

Przed umieszczeniem ciasta gofrownicę możemy delikatnie natłuścić. Nalewamy niedużą ilość masy przy pomocy chochelki i smażymy gofry do czasu, aż się zarumienią. Smacznego.

Podziel się: