FoodPedia.plPrzepisyPrzepis na ciasto Dusigrosz bez pieczenia. Jego smak zniewala

Przepis na ciasto Dusigrosz bez pieczenia. Jego smak zniewala

ciasto Dusigrosz bez pieczenia
fot. screen Youtube / @stacemozarucak

Nie sztuką jest stworzyć pyszny deser, używając wielu drogich produktów. Zazwyczaj to właśnie skromność, prostota i twórczość prowadzą do powstania spektakularnych receptur, które mogą wywołać podziw. Dusigrosz to tego dobry przykład – wystarczy opakowanie herbatników, karton mleka i trochę podstawowych artykułów spożywczych, by delektować się zjawiskowym ciastem, wyglądającym jak z najlepszej cukierni.

Dusigrosz to ciasto dla oszczędnych. Jest proste, a zarazem eleganckie

Przygotowanie tego deseru to pestka. Nie mamy do czynienia z gorącym piekarnikiem, więc pracę w kuchni możemy powierzyć nawet dziecku, czasami nadzorując jego starania.

Wystarczy tylko zrobić czekoladowy krem budyniowy, a potem połączyć go z chałwą. Gdy ostygnie, można przekładać nim herbatniki, tworząc piętrowe ciasto. Wygląda tak, że nie sposób mu się oprzeć.

Przepis na ciasto Dusigrosz

Lista składników:
200 g masła
1 l mleka
3 duże łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki ciemnego kakao
3 duże łyżki mąki pszennej
200 g chałwy waniliowej
ok. 70 g cukru
ok. 600 g herbatników maślanych
200 g czekolady deserowej

Wykonanie:
Wlewamy 700 ml mleka do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy (sporadycznie mieszamy).

Resztę mleka (300 ml) wlewamy do miski, przekładamy obie mąki i kakao, dokładnie łączymy trzepaczką, aby uzyskać masę bez grudek. Potem przelewamy ją na gotujące się mleko, mieszamy na gęstą i aksamitną masę. Zabieramy garnek z palnika, przykrywamy budyń folią spożywczą i studzimy.

Masło w temp. pokojowej ucieramy robotem i przekładamy porcjami chłodny budyń i za każdym razem miksujemy. Później wrzucamy do kremu kawałki chałwy i mieszamy szpatułką.

Stalową blachę o wymiarach 22×30 cm wykładamy folią spożywczą. Na jej dnie umieszczamy jeden poziom kruchych ciasteczek i smarujemy je 1/3 kremu kakaowo-chałwowego. Przykrywamy herbatnikami i znów rozprowadzamy masę. Podobnie postępujemy z resztą ciastek i masy (ta powinna znaleźć się na wierzchu). Deser wkładamy do chłodziarki.

Na polewę: czekoladę łamiemy i roztapiamy w kąpieli wodnej z olejem i masłem. Następnie oblewamy nią deser i znów umieszczamy go w lodówce. Najlepiej smakuje schłodzony.

Wskazówka:
Smak ciasta Dusigrosz możesz nieco przełamać. Wystarczy, że w połowie wysokości posmarujesz go kwaśną konfiturą (np. wiśniową, agrestową, jabłkową lub porzeczkową).

Sprawdź też przepis na ciasto Staruszek.

Zobacz również