
Gdy brakuje pomysłów na obiad, wtedy sięgamy do klasyki. Wpisują się w nią dania jednogarnkowe, które robi się szybko i z niewielu składników. Ten przepis na makaron z dodatkami, który niżej prezentujemy, swoim smakiem wbija w fotel, a wszystko przez zielone pesto. Jednak niczego sobie są same kluski – domowe są dużo lepsze niż te ze sklepu. Zaraz zobaczysz jak łatwo je zrobić samodzielnie w domu. Makaron z sosem w tej wersji nie ma żadnej konkurencji.
Ten pomysł na makaron wygrywa wszystkie nagrody
Kiedy głód nie odpuszcza, a ty nie masz zbyt wielu produktów spożywczych w domu, wtedy szybkie danie z makaronem sprawdzi się jak ulał. Te potrawę warto by jednak zaplanować i kupić parmezan czy orzeszki piniowe, które są podstawą pesto. Kluczowa jest także świeża bazylia nadająca kompozycji zielonego koloru. Dokładną listę potrzebnych składników znajdziesz poniżej.
Przepis na makaron z zielonym pesto
Lista składników:
Makaron
450 g mąki semoliny
1-2 łyżki oliwy z oliwek
3 jaja
Zielone pesto
1,5 szklanki świeżej bazylii
20 g orzeszków piniowych
50 ml oliwy
1 ząbek czosnku
szczypta pieprzu
50 g parmezanu
Przygotowanie:
Wysypujemy mąkę na stolnicę i robimy w niej dołek. Wybijamy jajka i zagniatamy, lekko solimy. Wlewamy oliwę, wyrabiamy ciasto i zagniatamy kulę. Niech odpocznie.
Zielone pesto: orzeszki pini (lub inne nasiona) wrzucamy na patelnię i lekko podprażamy.
W wysokim naczyniu umieszczamy bazylię i miksujemy z czosnkiem. Wlewamy oliwę i blendujemy. W moździerzu rozcieramy orzeszki i dodajemy bazylię, starty ser i pieprz, miksujemy na gładki sos.
Ciasto na kluski rozwałkowujemy, aby nie przywierało do wałka, podsypujemy mąką. Tniemy je w wąskie paseczki. Gotujemy makaron w osolonym wrzątku przez trzy minuty, na średnim gazie. Potem odsączamy i łączymy z pesto.
Wskazówka:
Zamiast semoliny można użyć mąki pszennej tortowej typu 450.
Czytaj też: Ciasto Kumoszka jest tak pyszne, że każdy chce dokładkę. Łatwy przepis