FoodPedia.plPrzepisyPyszne i chrupiące kotlety po belwedersku. Nie zgadniesz, z czego są zrobione

Pyszne i chrupiące kotlety po belwedersku. Nie zgadniesz, z czego są zrobione

kotlety po belwedersku
fot. screen Youtube / Nikki Lifestyle

Zamiast godzinami rozmyślać nad obiadowym menu, zaskocz rodzinę kotletami. Tym razem zapomnij schabowych czy mielonych. One raczej nie zrobią furory na talerzu, chociaż ich widok nadal rozbudza apetyt. Hitem w twojej kuchni z pewnością będą kotlety po belwedersku. W czym tkwi ich sekret? Sam się przekonaj! Polecamy przepis, który pokochają wszyscy mięsożercy i nie tylko.

Kotlety belwederskie równie łatwe w wykonaniu, jak pospolite schabowe. Jednak tutaj duże znaczenie ma rodzaj mięsa. W schabowych używa się schabu wieprzowego, a w drobiowych – piersi z kurczaka. W wersji belwederskiej rządzi karkówka. Jednak sam karczek nie zapewni twoim kubkom smakowym pełni szczęścia. Dlatego przygotuj specjalną 6-składnikową marynatę i natrzyj nią porcje mięsa przed smażeniem. Kotlety wyjdą soczyste i pachnące, a pochwał przy stole będzie mnóstwo.

Jak przygotować kotlety po belwedersku? Prosty przepis

Składniki:
» 500 g karkówki wieprzowej,
» 2 jajka,
» 125 g bułki tartej,
» 125 g mąki pszennej,
» 10 ml oleju.

Marynata
» 60 ml oliwy,
» 1 łyżeczka słodkiej papryki,
» 20 g miodu,
» 2 ząbki czosnku,
» 10 ml soku z cytryny,
» 20 g musztardy.

Sposób wykonania:
Mięso umyj, osusz i potnij na plastry o grubości ok. półtora cm. Każdą porcję lekko rozbijaj tłuczkiem.

W naczyniu połącz ze sobą sześć składników na marynatę, wymieszaj.

Mięso nacieraj marynatą z dwóch stron, a potem kładź w naczyniu. Włóż je do chłodziarki na minimum jedną godzinę. Jeśli porcje poleżą w lodówce kilka godzin, lepiej przejdą marynatą i będą smakowitsze.

W miseczce rozbełtaj jajka. Na talerzyk wysyp mąkę, a na kolejny talerzyk – bułkę tartą. Karkówkę panieruj w pierwszej kolejności w mące, a następnie w jajku i bułce. Aby panierka się nie odkleiła, możesz ją delikatne docisnąć.

Wlej na patelnię tłuszcz, rozgrzej i smaż kotlety na niedużym gazie z obu stron – aż się zarumienią (1 str. – ok. 5-6 min) i pilnuj, by zbyt mocno wyschły na patelni.

Kotlety podawaj jeszcze gorące. Będą dobrze smakować polane domowym sosem czy w towarzystwie sałatki warzywnej.

Zobacz również