
Prosta szarlotka z budyniem to deser idealny na jesień. Wygląda zniewalająco, a receptura nie jest żadnym wyzwaniem nawet dla kuchennego debiutanta. Wystarczy pokroić jabłka i położyć w formie, a potem zalać ciastem i wstawić do piekarnika. Dodatek przypraw korzennych udoskonala wypiek i sprawia, że cały dom nim pachnie. O tej porze roku możesz kombinować z przepisem i piec tyle wersji szarlotki, ile istnieje na świecie. Ten jest polecany szczególnie leniuchom i osobom, które nie mają czasu na spędzanie długich godzin w kuchni. Ciasto z jabłkami jest proste do zrobienia, nie wymaga zbyt wielu składników i zawsze się udaje. Polecamy przepis.
Z jakich odmian jabłek wyjdzie najlepsza szarlotka?
» antonówka,
» złota reneta,
» szara reneta,
» papierówki,
» ligol.
Do szarlotki świetnie sprawdzają się kwaśne jabłka, a wyżej wymienionym odmianom kwasowości nie brakuje. Jeśli jednak nie masz w zanadrzu szarej renety czy ligola, sięgnij po półsłodkie i słodkie jonagoldy czy szampiony, a deser też się uda.
Przepis na szarlotkę budyniową
Składniki:
2 jajka
320 g mąki pszennej
1 torebka budyniu waniliowego
100 g masła
140 ml mleka
220 g cukru
około 30-50 g bułki tartej
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka kardamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5-6 dużych jabłek
Wykonanie:
Obieramy jabłka, oczyszczamy z gniazd i kroimy w kostkę. Przekładamy do sporego naczynia, wsypujemy 1/2 szklanki cukru, obie przyprawy korzenne, aromat waniliowy i sok z cytryny, mieszamy.
W drugim naczyniu łączymy sypkie składniki (resztę cukru, proszek do pieczenia, budyń i mąkę).
Dodajemy stopione i przestudzone masło, a także mleko i 2 jajka, miksujemy na jednolite ciasto. Gdyby było zbyt gęste, rozcieńczamy je niewielką ilością mleka.
Blachę (ok. 40 cm x 25 cm) smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i przekładamy do środka kawałki owoców, a następnie zalewamy je przyrządzonym ciastem. Solidnie mieszamy. Pieczemy w 180℃ przez ok. 45 minut (lub nieco krócej).
Wypiek wyjmujemy piekarnika, studzimy i podajemy, np. z gałką lodów o ulubionym smaku.
Czytaj też: Wybitnie pyszny jogurtowiec z galaretkami. Prośby o dokładki murowane