Rodzina zaciera ręce, gdy robię tę zapiekankę. Obiadowy hit

zapiekanka
fot. screen Youtube / @GalyaKurpikova

Zapiekanka to pełnowartościowy i sycący obiad dla całej rodziny. Można dodać do niej rozmaitości i zawsze się uda. Jej kuzynka – lazania też jest potrawą, którą warto się zainteresować, ale jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu na składanie poszczególnych warstw, lepiej zdecyduj się na ekspresową zapiekankę z mięsem mielonym i makaronem. Łatwo się ją robi i nie zajmuje dużo czasu. Nasyci wszystkich domowników, a jeśli mieszkasz sam, to potrawa starczy ci nawet na 2 dni. Sprawdź przepis na pyszne pieczone danie.

Lepszego przepisu na obiad nie znajdziesz. Zapiekanka makaronowa to pewniak

Zapiekanki, czy z mięsem, czy w wersji wegetariańskiej, zawsze są smaczne. Nad zamianą składników można popracować. Makaron świetnie zastąpią ziemniaki, a smaku doda im żółty ser lub sos beszamelowy. W tej kompozycji mogą znaleźć się też inne warzywa np. cukinia, brokuł czy kalafior. Dzisiejszy wariant zapiekanki dostarczy ci energii na cały dzień. Znajdziesz w nim mozzarellę, czosnek, paprykę, pomidory i inne pyszności. Otwórz swoją lodówkę i przeszperaj zapasy. Z pewnością wszystkie składniki masz na wyciągnięcie ręki, więc możesz zacząć pracę nad zapiekanką.

Przepis na zapiekankę z mięsem i makaronem

Składniki:
500 g mięsa mielonego
300 g drobnego makaronu
150 g startej mozzarelli
1-2 pomidory
1 duża cebula
1 papryka
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
30 g mąki
1 łyżka masła
400 ml mleka
pieprz i sól
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
olej do smażenia

Przygotowanie:
Ugotuj makaron wg wskazówek na paczce. Formę żaroodporną natłuść i przełóż do niej 1/2 miękkiego makaronu.

Cebulę pokrój w małą kostkę i smaż na rozgrzanym tłuszczu, a gdy zmięknie i się zeszkli, wrzuć rozdrobniony czosnek. Smaż przez moment i przełóż na patelnię pół kilograma mięsa, krótko podsmażaj.

W międzyczasie posiekaj pomidory i paprykę w kosteczkę i duś na patelni, dodając trochę wody. Połącz mieszankę z koncentratem, pieprzem i solą, starannie wymieszaj.

Makaron w naczyniu równomiernie przykryj mięsem mielonym, a potem rozprowadź na nim pozostałą połowę klusek.

Zrób zasmażkę. Rozgrzej masło na patelni, a gdy zacznie się pienić, wsyp mąkę i mieszaj, aż się zezłoci. Wlej mleko i łącz na spójną masę. Gdy się zagotuje, dodaj gałkę, pieprz i sól do smaku. Sosem zalej makaron i posyp potrawę mozzarellą. Piecz w temperaturze 180°C przez 25 minut. Smacznego.

Podziel się: