
Rolada kakaowa z kremem i malinami to przykład deseru, który prezentuje tak samo dobrze, jak smakuje. Lekkie i puszyste ciasto biszkoptowe z cudownym wypełnieniem i owocowym niuansem urzeka bardziej niż kupne ciasta z supermarketu czy cukierni. Zobacz, jak przygotować mega pyszną roladę i oczarować bliskich.
Rolada to wbrew pozorom bardzo prosty deser. Jeśli będziesz wiernie trzymać się przepisu, sukces masz w kieszeni. Maliny pasują do czekolady jak ulał. Bazą tej rolady jest kakaowe ciasto biszkoptowe, więc słodko-kwaśne owoce będą do niego celnym dodatkiem. Oprócz tego znajdą się one w słodkim kremie – z nim też się polubią. Sprawdź, co ci będzie potrzebne do zrobienia wypieku. Poniżej zamieszczamy dokładną listę składników i instrukcję przygotowania rolady.
Przepis na czekoladową roladę z kremem i malinami
Składniki:
250 g malin
100 g drobnego cukru
10 g cukru waniliowego
100 g mąki tortowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
4 jajka (oddzielnie białka, żółtka)
250 g serka mascarpone
4 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady startej
100 g gorzkiej czekolady – rozpuszczonej
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, do niej dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka – ciągle pracujemy robotem. Wsypujemy mąkę + kakao + proszek do pieczenia. Mieszamy, wrzucamy czekoladę i ponownie łączymy ciasto łopatką.
Przelewamy je do formy prostokątnej wysłanej pergaminem i rozmieszczamy po całym dnie. Pieczemy w temperaturze 180℃ przez 12-15 minut. Potem lekko studzimy.
Rozkładamy czystą ścierkę kuchenną i posypujemy ją cukrem. Kładziemy na niej ciasto i zwijamy na kształt rolady.
Robimy prosty krem z mascarpone i cukru – oba składniki miksujemy ze sobą.
Roladę rozwijamy, rozprowadzamy na blacie białą masę, a na środku umieszczamy maliny. Znów zwijamy ostrożnie na kształt rolady.
Polewamy ją płynną czekoladą – dowolny rodzaj. Chłodzimy wypiek przez co najmniej 1-2 godziny. Przed podaniem możemy go ozdobić malinami. Smacznego!
Zobacz też: Mizeria po francusku. Z łyżeczką tego składnika jest oszałamiająca