
Schab to nie tylko kotlety, bitki czy bryzol. Przy odrobinie kreatywności zrobisz z niego coś absolutnie unikalnego. Na przykład roladę nadziewaną grzybami. Zbliżają się święta wielkanocne, czyli czas kulinarnych uczt, a taka pieczeń z pewnością zrobi furorę w twoim domu. Poznaj przepis na roladę schabową z pieczarkami.
Rolada schabowa to pomysł na elegancki obiad dla całej rodziny. Spotkanie przy jednym stole wymaga wyjątkowego aranżu, a na mięsne danie zawsze znajdą się chętni. Szczególnie na schab, który jest pyszny, nie za tłusty i rozpływa się w ustach. Owinięty boczkiem zachowuje soczystość, a farsz pieczarkowy z dodatkiem żółtego sera nadaje mu wyrazistości i głębi.
Przepis na roladę schabową z pieczarkami
Składniki:
▫︎ 1 kg schabu,
▫︎ 250 g pieczarek,
▫︎ 150 g boczku w plastrach,
▫︎ pieprz i sól,
▫︎ cebula,
▫︎ majeranek,
▫︎ 100 g żółtego sera.
Dodatkowo:
▫︎ olej do smażenia.
Wykonanie:
Mięso umyj i osusz. Rozetnij je tak, by powstał dość duży płat.
Przy pomocy tłuczka zacznij go rozbijać, posyp majerankiem, pieprzem i solą.
Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju, aż się zarumieni.
Umyj pieczarki, pokrój w talarki, wrzuć na patelnię i smaż, aż zmiękną i zmniejszą objętość.
Na koniec dodaj do nich pieprz, sól i ser żółty starty na tarce, wymieszaj.
Tak przygotowany farsz umieszczaj na całej długości krawędzi schabu (tej dłuższej), a potem zwiń. Roladę owiń kawałkami boczku i zwiąż wykałaczkami.
Mięso z dodatkami umieść w formie żaroodpornej. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez 60 minut.
Potem usuń wykałaczki i podawaj pieczeń, smacznego.
Czytaj też: Świetny przepis na kotlety schabowe po prowansalsku. Obiad na medal