
Dynia to sezonowa królowa, a jesień z pewnością należy do niej. Kremowy miąższ o przyjemnym słodkawym smaku może wzbogacić muffinki, tarty, ciasta ucierane, naleśniki, racuchy czy inne pyszności na czele z roladą. Dowiedz się, jak łatwo zrobić swojską roladę dyniową z kremem śmietankowym.
Jesień może poszczycić się wieloma charakterystycznymi dla niej darami natury. O tej porze roku mamy dostęp do pysznych warzyw i owoców, które mogą trafić do deserów. Produktami, które najbardziej cenimy jesienią są: śliwki, gruszki, jabłka, cukinie i dynie. Tym razem skoncentrujemy się na pomarańczowej królowej. Obłędna rolada dyniowa to niebo na talerzu. Nie uwierzysz, jak łatwo się ją robi. Poznaj przepis i zaskocz bliskich wyśmienitym domowym wypiekiem.
Przepis na roladę dyniową z kremem mascarpone
Składniki:
Biszkopt
4 łyżki puree z dyni
3 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
50 g orzechów włoskich
200 ml śmietany kremówki
200 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
starta czekolada
Wykonanie:
Miksuj jajka z cukrem, aż zbieleją i zwiększą objętość, potem przełóż do nich zblendowaną dynię. Proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon i mąkę połącz ze sobą. Następnie przesiej tę mieszankę do ubitych jajek, mieszaj łyżką. Wylej ciasto na blachę piekarnikową wysłaną pergaminem. Piecz w temperaturze 180 przez ok. 15 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto umieść na wilgotnej szmatce, po kilku chwilach pozbądź się pergaminu i zwijaj biszkopt na kształt rolady. Ostudź go w takiej formie.
Na krem: serek mascarpone osłodź cukrem pudrem. Kremówkę miksuj na sztywno, a potem dodaj do mascarpone. Wrzuć kawałki orzechów i wymieszaj krem.
Ciasto rozwiń, rozprowadź na powierzchni krem (trochę zostaw na wierzch) i znów zroluj deser. Roladę posmaruj pozostałą masą i posyp kawałkami czekolady. Schładzaj przez dwie godziny, a potem krój na kawałki, smacznego.
Czytaj też: Najlepsze ciasto marchewkowe, jakie widział świat. Znika, zanim trafi na talerze