
Mięsne roladki są sycące, smaczne i szalenie aromatyczne, więc kapitalnie sprawdzą się na rodzinny obiad. Kruchy schab skrywa w sobie coś, co zaskoczy niejedną gospodynię domową. Poznaj przepis mistrzów kuchni na genialne połączenie smaków.
Zrazy czy roladki wielu osobom kojarzą się ze Śląskiem. Tam podaje się je z modrą kapustą i kluskami ziemniaczanymi. O potrawie tej głośno jest nie tylko na południu Polski. Podbiła wszystkie zakątki naszego kraju i za granicą też robi furorę. Bazą roladek jest przeważnie wołowina, ale kucharze czasem wymieniają ją na wieprzowinę. Roladka to nie tylko mięso – jej sercem jest farsz, a polepszaczem smaku gęsty sos. Wypełnieniem zrazów mogą być rozmaite składniki, od grzybów po suszone śliwki, warzywa, a nawet kiszonki. Zawijańce z kapustą kiszoną to kulinarne objawienie. Sprawdź modny przepis.
Przepis na roladki schabowe faszerowane kiszoną kapustą i pieczarkami
Składniki:
□ 4 plastry schabu
□ pół łyżeczki pieprzu
□ 1 łyżeczka soli
□ 250 g pieczarek
□ 200 g kiszonej kapusty
□ 1 cebula
□ 3 łyżki oleju
Sos
□ 300 ml mleka
□ 1 łyżka musztardy dijon
□ 3 łyżki mąki pszennej
□ 1/3 łyżeczki pieprzu
□ 1,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Farsz: na patelni zeszklij cebulę, przełóż pokrojone pieczarki, smaż ok. 10 minut, a potem wrzuć przepłukaną, odciśniętą i pokrojoną kapustę, dopraw, mieszaj i duś składniki, aż zmiękną.
Plastry mięsa rozbij tłuczkiem i dopraw przyprawami, a następnie umieszczaj kapuściano-pieczarkowe nadzienie i zwijaj każdą porcję. Zepnij brzegi wykałaczkami, aby mieć pewność, że nie rozpadną na w czasie obsmażania na patelni – to kolejna czynność, którą trzeba wykonać.
Na patelni po roladkach zrób sos. Połącz mąkę z musztardą, mlekiem, pieprzem i solą na jednolitą konsystencję.
Umieść mięsne kąski w naczyniu żaroodpornym i polej je przyrządzonym sosem. Piecz potrawę w temperaturze 160℃ przez 20 minut. Po tym czasie roladki schabowe z kiszoną kapustą będą gotowe do podania. Smacznego.
Czytaj też: Ten 1 składnik kompletnie zmienia zupę ogórkową. Jest sto razy lepsza
