FoodPedia.plPrzepisyRoladki z szynki na imprezowy stół. Postaw na sprawdzony farsz

Roladki z szynki na imprezowy stół. Postaw na sprawdzony farsz

roladki z szynki
fot. screen Youtube / @КулинаримсСветланойЖелезняк

Za roladkami z szynki przepadają chyba wszyscy. To wystrzałowa przekąska dla gości, jak i ciekawa alternatywa dla zwykłych kanapek. Powstają w wyjątkowo łatwy sposób i dużo szybciej niż myślisz. Jeśli chcesz podać swoim bliskim coś oryginalnego, co rozbudzi ich apetyt, zrób roladki z szynki nadziewane jajkiem, warzywami i innymi dodatkami. Są pyszne, pożywne i zawsze znikają z półmiska momentalnie.

Domowe roladki udadzą się z szynką konserwową. Zwięzłe, duże i elastyczne plasterki nie mają skórki, więc nie trzeba niczego odkrawać, mają natomiast równą i w miarę śliską powierzchnię, na której można swobodne rozsmarować dowolny farsz i zwinąć w kształt rulonu. Podczas zakupu wędliny warto zwrócić uwagę na etykietę i wybierać produkt zawierający co najmniej 80-procent „czystego” mięsa. Lepiej nie sięgać po szynkę, która ma w swoim składzie glutaminian sodu (E621), karagen i azotynu sodu (E250).

roladki z szynki
fot. screen Youtube /olala easyfood

Przepis na roladki z szynki konserwowej

Składniki
• 150 g szynki konserwowej w plastrach
• nieduża cebula
• 1 papryka czerwona
• 4 jajka
• kilka gałązek szczypiorku
• trochę soku z cytryny
• 2 łyżki majonezu
• 2 łyżki ketchupu
• pieprz i sól do smaku

Do posypania
• ulubione zioła

Wykonanie:
✓ Gotujemy jajka na twardo (przez ok. 10 minut), studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.

krojenie cebuli
fot. screen Youtube / Jessica Gavin

✓ Siekamy cebulę, kroimy szczypiorek.

✓ Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kosteczkę.

✓ Do naczynia przekładamy jajka i warzywa, lekko miażdżymy widelcem. Dodajemy oba sosy i trochę soku z cytryny, doprawiamy pieprzem i solą, łączymy na zwartą masę.

roladki z szynki
fot. screen Youtube / @КулинаримсСветланойЖелезняк

✓ Na desce rozkładamy kawałki szynki, kładziemy niedużą ilość farszu i lekko rozsmarowujemy przy krawędzi. Następnie ścisło zwijamy w roladę, układamy na półmisku wiązaniem do dołu. Podobnie składamy pozostałe roladki.

✓ Posypujemy je pachnącymi ziołami i wkładamy do chłodziarki na co najmniej pół godziny.

Polecamy: Rolada schabowa z pieczarkami. Obiad godny nagrody

Zobacz również