FoodPedia.plPrzepisyRyba po węgiersku

Ryba po węgiersku

ryba po węgiersku
fot. screen Youtube / @GurmanoMania

Skąd wzięła się w naszym menu ryba po grecku? Dokładnie nie wiadomo. Jedno jest pewne, ten przysmak z pewnością znajdzie się na stołach wielu Polaków podczas tegorocznej wieczerzy wigilijnej. Ryba, jarzyny i otulający je sos pomidorowy to mieszanka, której trudno nie lubić. Dziś mamy dla was przepis na tradycyjną rybę, ale nie po grecku. W tym roku świąteczne stoły z pewnością podbije ryba po węgiersku. Prezentujemy przepis, który zaskoczy każdego w święta.

Święta bez potraw rybnych? Trudno sobie to wyobrazić. Śledzie w oleju, karp w panierce czy galarecie to w wielu domach coroczny hit, ale ryba po węgiersku będzie jeszcze większym przebojem i zarazem niespodzianką dla domowników i gości. Ta potrawa wniesie nowe smaki i aromaty. Jeśli szukasz najlepszej odskoczni od klasycznej ryby po grecku, to koniecznie poznaj ten przepis.

Przepis na rybę po węgiersku

Lista składników:
▪ 500 g filetów rybnych
▪ 1 jajko
▪ ok. 6 łyżek mąki
▪ 1 szklanka bulionu warzywnego
▪ 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
▪ 1 szklanka przecieru pomidorowego
▪ 1 pietruszka
▪ 1 marchewka
▪ 2 czerwone papryki
▪ 1 cebula
▪ pieprz i sól
▪ 1 liść laurowy
▪ 2 ziarna ziela angielskiego
▪ 1 łyżeczka majeranku
▪ 1/3 łyżeczki ostrej papryki
▪ 1 łyżeczka słodkiej papryki
▪ 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
▪ olej do smażenia

ryba po węgiersku
fot. screen Youtube / @GurmanoMania

Wykonanie:
1. Płaty rybne płuczemy, osuszamy i kroimy drobniej. Posypujemy pieprzem i solą.

2. Kawałki ryby obtaczamy w rozkłóconym jajku, a potem w mące. Przesmażamy na gorącym tłuszczu z dwóch stron, aż będą złociste.

3. Cebulę kroimy w piórka. Pietruszkę i marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o większych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę.

4. Cebulę szklimy na głębszej patelni, dodajemy resztę jarzyn, papryki w proszku, koncentrat i majeranek – smażymy przez ok. 5 minut.

5. Następnie dodajemy bulion, przecier, ziele angielskie i liść laurowy, dusimy wszystko przez ok. 15 minut. Doprawiamy przyprawami do smaku.

6. Rybę układamy naprzemiennie z mieszanką warzywną z patelni np. na półmisku.

Polecamy: Ciasto Staruszek jest znakomite na deser. Smakuje jak sen

Zobacz również