FoodPedia.plPrzepisySałatka szefowej to eksplozja smaków. Kto raz spróbuje, nie wraca do jarzynowej

Sałatka szefowej to eksplozja smaków. Kto raz spróbuje, nie wraca do jarzynowej

sałatka szefowej
fot. screen Youtube / @АзаГеворгян

Sałatka szefowej to idealna propozycja na przekąskę w andrzejkowy wieczór. Przy niej na długo zapomnisz o jarzynowej czy gyros. Zbyt bardzo się nie napracujesz, a twoim gościom będzie miło, ponieważ sałatka jest różnorodna i bogata smakowo. Podpasuje każdemu, kto uwielbia kompozycje otulone majonezem, ale niekoniecznie chce sięgać po klasyki. Poznaj przepis na wyśmienitą sałatkę szefowej, która jest imprezowym hitem.

Sałatka szefowej ma wielkie szanse zostać miss stołu, a przepis na nią warto oprawić sobie w ramki. Jest prosty i szybki zarazem. Wystarczy połączyć gotowane jajka z wędliną, warzywami konserwowymi, jabłkiem, cebulą, majonezem i przyprawami. Zobacz dokładny przepis na sałatkę lepszą niż jarzynowa i oczaruj przyjaciół czy rodzinę. Prawdopodobnie zniknie ze stołu szybciej niż koreczki śledziowe, sery i inne podobne przystawki.

Sałatka szefowej – prosty przepis

Składniki:
□ 4 jajka,
□ 1 mała czerwona cebula,
□ słoik selera konserwowego (ok. 300 g),
□ jabłko,
□ 200 g szynki konserwowej,
□ puszka kukurydzy konserwowej (ok. 200 g),
□ pieprz i sól do smaku,
□ 4 łyżki majonezu,
□ pietruszka naciowa do ozdoby.

Wykonanie:
Odsączamy seler i kukurydzę z zalewy, a wędlinę kroimy w kostkę. Umieszczamy składniki w dużej salaterce.

Jaja gotujemy na twardo. Gdy wystygną, obieramy je i kroimy. Cebulę obieramy, siekamy i wrzucamy razem z jajkami do miski.

Obieramy jabłko, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i wrzucamy do  reszty produktów.

Łączymy składniki sałatki z majonezem. Dodajemy pieprz i sól wedle uznania, a na koniec dekorujemy pietruszką. Sałatka szefowej najlepiej smakuje, gdy się przegryzie, wiec zaraz po zrobieniu warto ją schłodzić w lodówce.

Czytaj też: Ten 1 składnik kompletnie zmienia zupę ogórkową. Jest sto razy lepsza

Zobacz również