Surówka wietnamska jest różnorodna, smakowita i orzeźwiająca. Wszystko dzięki przyprawom i dodatkom do sosu, takim jak sok z limonki i mięta. Oba składniki kojarzą się nam z lemoniadą, jednak w Azji postanowiono wzbogacić nimi kawałki warzyw. Efekt powala na łopatki. Spróbuj surówki wietnamskiej, a będziesz jadł ją do każdego obiadu.
Kuchnia azjatycka słynie z dobrych surówek. Ta jest prawdziwą perełką
Azjaci do przygotowania klasycznej surówki wietnamskiej używają białej kapusty. Ponieważ mamy sezon na młode warzywo, to kompozycję zrobimy właśnie z niego. Użyjemy też młodej cebulki i marchewki. Mają delikatny smak i będą smakować obłędnie. Zatem ruszaj na stragan i zaopatrz się w kilka jarzynek. Po drodze zahacz o sklep spożywczy i kup azjatyckie dodatki potrzebne do przyrządzenia dressingu. Na pewno przyda ci się ocet ryżowy i sos rybny.
Wietnamska wersja surówki ma słodki, ostry i zarazem kwaskowaty smak. A wszystko dzięki połączeniu kilku składników (m.in. cukru, chilli, czosnku, pieprzu i soku z limonki). Przystawka idealnie pasuje do mięs i dań z rusztu. Gorąco polecamy ten przepis!
Jak przygotować surówkę po wietnamsku? Najlepszy przepis
Składniki:
2 młode marchewki,
1/2 główki młodej kapusty,
1 papryczka chili,
kilka gałązek mięty.
młoda cebula.
Na sos:
2 ząbki czosnku,
czarny pieprz do smaku
2 łyżki oleju,
1 łyżka octu ryżowego,
1 łyżka sosu rybnego,
łyżeczka cukru,
czarny pieprz do smaku,
sok z 1/2 limonki.
Wykonanie:
Najpierw myjemy i osuszamy kapustę, a potem usuwamy głąb. Szatkujemy ją i wrzucamy do sporego naczynia. Cebulę kroimy w piórka, a marchewki obieramy i ścieramy na większych oczkach tarki. Kroimy miętę, a z papryczki chili wydobywamy nasiona i dokładnie ją siekamy. Miętę i warzywa łączymy z kapustą.
Na sos: czosnek przeciskamy przez praskę, wlewamy do niego olej, ocet ryżowy, sok z połowy limonki i sos rybny. Dodajemy trochę cukru i pieprzu, mieszamy dressing, a potem polewamy nim sałatkę i porządnie mieszamy. Kompozycję podajemy np. do obiadu. Smacznego.