
Schab ze śliwką to klasyk, który nie wychodzi z mody. Spraw, by powrócił na twój stół w najszlachetniejszej wersji. Kilka składników i łatwe kroki przygotowania czynią tę potrawę niepowtarzalną i powinna obowiązkowo znaleźć się w twoim jesiennym repertuarze. Okazji, by odtworzyć przepis, z pewnością nie zabraknie, zwłaszcza w listopadzie i grudniu. Nie zabraknie też chętnych do jedzenia, bo domowa wędlina wygląda wspaniale i rozpływa się w ustach, a goście oszaleją na jej punkcie.
Kiedy w kuchni unosi się przyjemny zapach, to znaczy, że pieczeń już dochodzi. Jest zdecydowanie lepsza od substytutów dostępnych w sklepowych ladach. W wersji przygotowanej samodzielnie nie ma żadnych chemicznych dodatków, a jest za to bogactwo smaku i chrupiąca skórka, którą tak bardzo lubisz.
Schab i suszona śliwka to naprawdę mistrzowskie połączenie. Proste i tak pyszne, że warto sięgać po nie znacznie częściej niż tylko od święta.
Przepis na pieczony schab ze śliwką
Składniki:
● 1 kg schabu (zamarynowanego)
● 2 łyżki masła
● ¼ kg suszonych śliwek
● pieprz
Marynata
● 4 łyżki oleju roślinnego
● 3 łyżeczki musztardy
● 3 ząbki czosnku
● pół łyżeczki soli
● 1 łyżka majeranku
● 3 liście laurowe
Sposób wykonania:
Na marynatę: łączymy olej z musztardą, solą, majerankiem i sprasowanym czosnkiem. Nacieramy tym opłukany i osuszony schab, a potem wstawiamy do lodówki na ok. 60 minut. Śliwki posypujemy pieprzem, mieszamy z masłem.
Porcję wieprzowiny nacinamy przez środek i robimy „kanalik”. W puste miejsce układamy ścisło suszone owoce. Mięso wsuwamy do rękawa do pieczenia, dokładnie zamykamy i umieszczamy w formie żaroodpornej. Pieczemy w temp. 180℃ przez godzinę. Piętnaście minut przed końcem obróbki cieplnej rozcinamy opakowanie i podkręcamy grzanie do 220℃. W ten sposób uzyskamy efekt chrupiącej skórki. Gotowy schab ze śliwką podajemy z ulubionymi dodatkami, np. kopytkami, kaszą czy ziemniakami z wody.
Polecamy: Zdrowo i czekoladowo: przepisy fit, które pokochasz