FoodPedia.plPrzepisyŚcieram do placków z cukinii. Bliscy są zdziwieni, ale zachwyceni

Ścieram do placków z cukinii. Bliscy są zdziwieni, ale zachwyceni

placki z cukinii i marchewki
fot. screen Youtube / Lecker mit Niso

Późną wiosną stragany tętnią życiem. Wśród wielu kolorowych warzyw można znaleźć cukinię. Warto ją kupić i wykorzystać do tego przepisu na pyszne placki. Choć nie jest on żadnym odkryciem, bo placki zna chyba każdy, ale niekoniecznie serwuje je w tej modnej wersji z marchewką. Co więcej, placki nie są smażone na patelni, tylko pieczone w piekarniku. To lekka, chrupiąca i błyskawiczna przekąska dla wszystkich osób, które lubią zdrową kuchnię.

Placki z cukinii w pospolitej odsłonie są wyśmienite. Ale jest sposób, by je ulepszyć

Trwa sezon na cukinię, więc warto z niego korzystać. Można ją przeobrazić w wiele dań, a placki to jedna z najsmaczniejszych propozycji – na lunch, obiad czy kolację.

Placki z cukinii teraz zrobisz błyskawicznie, bez brudzenia patelni i długotrwałego stania nad kuchenką. Całą pracę wykona za ciebie piekarnik. W skład placków poza cukinią wchodzi także lekko słodka marchewka i pachnący koperek. On nadaje wspaniałego charakteru potrawie. Pozostałe dodatki to jajko, standardowe przyprawy i mąka. Ta ostatnia wpływa na chrupkość placków. Zwykłą pszenną mąkę możesz zastąpić zdrowszym zamiennikiem, np. owsianą czy gryczaną.

Przepis na pieczone placki z cukinii i marchewki

Lista składników:
» marchewka – 1 sztuka,
» cukinia – 0,5 dużej sztuki,
» mąka 0,5 – 1 szklanka,
» jajko,
» ząbek czosnku,
» świeży koperek – pęczek,
» pieprz i sól do smaku.

Wykonanie:
Cukinię czyścimy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Odstawiamy ją na kilkanaście minut, aby podeszła wodą. Ścieramy na tarce marchewkę – też korzystamy z małych oczek. Siekamy pęczek koperku.

Cukinię dokładnie odciskamy z soku i łączymy ją z marchewką. Dorzucamy koper i pozostałe produkty, mieszamy na jednolitą masę.

Średniej wielkości placki układamy na pergaminie umieszczonym w blaszce. Placki pieczemy w temperaturze 170℃ przez ok. 20 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. gęstym jogurtem naturalnym. Smacznego.

Polecamy: Wlej zamiast wina. Gulasz z tym dodatkiem będzie wybitny

Zobacz również