
Dobrego sernika nie odmówi nikt. Ten rodzaj wypieku nadaje się na każdą okazję. Wariant bez pieczenia, z nutą kawy przygotujesz z łatwością. Receptura jest łatwa, a efekt robi wrażenie. Musisz ją przetestować.
Sernik Cappuccino jest wyśmienity i ma przyjemną kremową teksturę. Smakuje jak włoska kawa i nie wymaga pieczenia. Zachwyci podczas świąt Wielkanocnych i nie tylko. Przyrządzenie tego smakołyku nie wymaga wielkich zdolności kuchennych, a efekt powala na łopatki. Sernik o smaku kawy zrobisz błyskawicznie i błyskawicznie stanie się hitem.
Zobacz też: Zrób ciasto Jabłkowy Raj, a twoi bliscy zaniemówią z wrażenia
Jak zrobić sernik Cappuccino bez pieczenia?
Składniki na spód:
250 ml mocnej kawy
150 g podłużnych biszkoptów
Składniki na masę serową
150 g cukru pudru
300 g śmietanki 30-36%
750 g twarogu (mielonego samodzielnie lub z wiaderka) w temp. pokojowej
150 ml mocnej kawy
18 g żelatyny w proszku
Składniki na dekorację:
50 g cukru pudru
300 g śmietanki 30-36%
kostka ciemnej czekolady, starta
1 łyżeczka pasty waniliowej
Wykonanie:
W 150 ml świeżego naparu z kawy roztapiamy 18 g żelatyny, studzimy do temp. pokojowej.
Dno i boki formy (18 cm x 28 cm) wkładamy pergaminem, ścisło umieszczamy na spodzie nasączone kawą biszkopty.
W sporym naczyniu umieszczamy 300 g zimnej kremówki (36%) i ubijamy mikserem, aż będzie puszysta, ale nie zupełnie sztywna.
W drugim naczyniu łączymy twaróg z cukrem pudrem (150 g), przez 1-2 minuty ucieramy na zwartą masę.
1-2 łyżki twarogowej masy przekładamy do chłodnej kawy z żelatyną, przez chwilę mieszamy na gładki płyn i stopniowo przelewamy wszystko do miski z masą twarogową, mieszamy powoli mikserem. Gdy wlejemy już cały płyn, to miksujemy przez ok. 1 minutę.
Ubitą kremówkę dodajemy do masy twarogowej i na bardzo wolnych obrotach miksujemy. Uzyskaną masę wykładamy na ciastka w blaszce, wygładzamy z wierzchu. Ciasto chłodzimy w lodówce przez ok. pół godziny.
300 g zimnej kremówki (36%) łączymy z pastą waniliową i 50 g cukru, ubijamy na sztywno robotem – najpierw ustawiamy niską mocy, a potem ją zwiększamy.
Bitą śmietanę rozprowadzamy na wierzchu deseru. Dekorujemy go startą czekoladą i wkładamy do chłodziarki na co najmniej kilka godzin, aby lepiej stężał.
Czytaj też: Ciasto Pani Walewska będzie hitem niedzielnych spotkań. Łatwe i pyszne