Sernik lwowski króluje w mojej kuchni. Smak nie z tej ziemi
Kuchnia lwowska jest smaczna i różnorodna. Pewnie się z tym zgodzisz, bo ten przepis na sernik zapowiada się arcyciekawie. Sama receptura wywodzi się ze Lwowa, gdzie ciasto nadal cieszy się wielkim uznaniem. Jest delikatne, a jego struktura: wyjątkowo puszysta. Jeśli przepadasz za ciastami napakowanymi serem i rodzynkami, ten przepis będzie dla ciebie w sam raz.
Sernik lwowski ceniony jest przez miłośników cukiernictwa za wiele rzeczy. Nikt nie zapomni wyjątkowego smaku tego specjału ani konsystencji, które są dopracowane do perfekcji. Sam wygląd też jest bez zarzutu. A jeśli chodzi o użyte składniki, to z pewnością większość z nich masz w domu. Nie są też mocno drogie, a to duży plus. Na przykład zamiast standardowej laski wanilii, przyjemnego aromatu nada sernikowi cukier waniliowy. To spora oszczędność, bo za prawdziwą przyprawę zapłaciłbyś w sklepie kilkanaście złotych. Paczka cukru waniliowego czy wanilinowego to koszt rzędu kilku złotych.
Jak przyrządzić sernik lwowski?
Składniki:
3 jajka
500 g twarogu
100 g rodzynek
1 paczka cukru waniliowego
150 g cukru pudru
1 cytryna
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Na polewę czekoladową
Składniki:
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki masła
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
posypka do dekoracji
Przygotowanie:
Do naczynia przełóż zmielony, aksamitny twaróg, cukier, jajka i cukier waniliowy. Ucieraj składniki na gładką masę, wsyp skrobię i znów łącz.
Dodaj skórkę otartą z cytryny, a rodzynki zalej wrzącą wodą i odstaw na kwadrans, później je odsącz i dorzuć do serowej mieszanki razem ze skórką i wymieszaj.
Formę o wymiarach ok. 25×30 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto serowe, równo je rozsuwając. Deser piecz w 190 stopniach przez 45 minut.
Późnej wyłącz piec i pozostaw w nim wypiek przez 10 minut. Wyjmij go i ostudź w temp. pokojowej.
Na polewę: rozpuść masło w misce, dodaj cukier puder i mieszaj na spójną polewę. Wlej śmietanę i zagotuj do lekkiego bulgnięcia i od razu wsyp kakao. Gotuj jeszcze 3-4 minuty, ale pilnuj, by masa nie zaczęła wrzeć. Polej nią wystudzony deser z każdej strony i dodatkowo ozdób posypką. Wstaw do chłodziarki na kilka godzin i serwuj.