Oto prosty przepis na skyrnik. Pyszne ciasto jest doskonałą odskocznią od wszelkiego rodzaju serników. Zaskoczy cię jego delikatny smak i pulchna struktura. Dzięki owocowej wkładce deser nigdy ci się nie znudzi. Możesz przyrządzać go z dowolnymi owocami sezonowymi, np. malinami, wiśniami czy jagodami. Sprawdź przepis na skyrnik i spraw słodką niespodziankę swoim bliskim.
Skyrnik podbija polskie stoły. Serniki pójdą w odstawkę
Do zrobienia sernika używa się najczęściej twarogu. Chociaż istnieją też mniej popularne wersje z jogurtem greckim, ricottą czy śmietaną. Z kolei skyrnik to pionierski wypiek, którego podstawą jest naturalny serek skyr. Dzięki niemu ciasto ma nieco inny smak i delikatniejszą teksturę. Różnicę poczuje większość z osób po skosztowaniu pierwszego kęsa. Ciacho elegancko wygląda i jest proste do zrobienia, o czym zaraz sam się przekonasz. Spójrz na listę składników – jest ich zaledwie garstka!
Przepis na skyrnik
Lista składników:
4 jajka
500 g naturalnego skyru
4 łyżki cukru (lub słodzika)
maliny bądź inne ulubione owoce (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Oddzielamy białka od żółtek i przekładamy je do oddzielnych dwóch pojemników. Białka miksujemy na sztywno.
W sporym naczyniu łączymy żółtka z cukrem i skyrem. Mieszamy trzepaczką i przekładamy masy ubite białka. Ponownie mieszamy szpatułką.
Blachę prostokątną wykładamy pergaminem i wlewamy do środka ciasto, wygładzamy. Rozkładamy na wierzchu owoce np. borówki i wstawiamy skyrnik do piekarnika. Pieczemy go przez 40 minut w temperaturze 180°C. Studzimy, dzielimy na mniejsze porcje i serwujemy. Smacznego.