Skyrnik to tylko 3 składniki. Nawet sernik wypada przy nim blado

skyrnik
fot. screen Youtube / Bake Only

Oto prosty przepis na skyrnik. Pyszne ciasto jest doskonałą odskocznią od wszelkiego rodzaju serników. Zaskoczy cię jego delikatny smak i pulchna struktura. Dzięki owocowej wkładce deser nigdy ci się nie znudzi. Możesz przyrządzać go z dowolnymi owocami sezonowymi, np. malinami, wiśniami czy jagodami. Sprawdź przepis na skyrnik i spraw słodką niespodziankę swoim bliskim.

Skyrnik podbija polskie stoły. Serniki pójdą w odstawkę

Do zrobienia sernika używa się najczęściej twarogu. Chociaż istnieją też mniej popularne wersje z jogurtem greckim, ricottą czy śmietaną. Z kolei skyrnik to pionierski wypiek, którego podstawą jest naturalny serek skyr. Dzięki niemu ciasto ma nieco inny smak i delikatniejszą teksturę. Różnicę poczuje większość z osób po skosztowaniu pierwszego kęsa. Ciacho elegancko wygląda i jest proste do zrobienia, o czym zaraz sam się przekonasz. Spójrz na listę składników – jest ich zaledwie garstka!

Przepis na skyrnik

Lista składników:
4 jajka
500 g naturalnego skyru
4 łyżki cukru (lub słodzika)
maliny bądź inne ulubione owoce (opcjonalnie)

Sposób wykonania:
Oddzielamy białka od żółtek i przekładamy je do oddzielnych dwóch pojemników. Białka miksujemy na sztywno.

W sporym naczyniu łączymy żółtka z cukrem i skyrem. Mieszamy trzepaczką i przekładamy masy ubite białka. Ponownie mieszamy szpatułką.

Blachę prostokątną wykładamy pergaminem i wlewamy do środka ciasto, wygładzamy. Rozkładamy na wierzchu owoce np. borówki i wstawiamy skyrnik do piekarnika. Pieczemy go przez 40 minut w temperaturze 180°C. Studzimy, dzielimy na mniejsze porcje i serwujemy. Smacznego.

Podziel się: