
Śmietanowiec to superkolorowe i supersmaczne ciasto bez pieczenia, które na pewno podpasuje łasuchom, jak i osobom, które lubią, gdy praca w kuchni idzie jak burza. Przy tej słodkiej pokusie nawet nie ubrudzisz rąk. Jest łatwa do zrobienia, a niezbędne produkty spożywcze już masz. Śmietanowiec z galaretkami na waflach tortowych zawsze cieszy się powodzeniem na imprezach, prywatkach czy imieninach u cioci. Będzie hitem także na twoim stole.
Kolorowy śmietanowiec z galaretkami to zawsze dobry pomysł na deser nie tylko w upalne dni Decydując się na śmietanowca nie musisz mieć talentu cukierniczego, ale cierpliwość powinna być twoją mocną stroną. Deser uda się tylko wtedy, gdy galaretki i masa śmietanowa stężeją. Inaczej otrzymasz mus, a ciasta nie będzie można swobodnie kroić w kostkę.
Śmietanowiec z galaretkami na waflach – prosty przepis
Składniki:
▪ 2 wafle tortowe
▪ 600 ml wrzącej wody
▪ 1 galaretka brzoskwiniowa
▪ 1 galaretka truskawkowa
▪ 1 galaretka agrestowa
▪ 5 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wody
▪ 660 ml śmietanki 30%
▪ 4 łyżki cukru pudru
▪ 660 g śmietany kwaśnej 18%
Wykonanie:
Każdą z galaretek roztop we wrzącej wodzie (200 ml na 1 galaretkę) w trzech płaskich naczyniach. Pozwól im stężeć.
Dno blachy wyłóż pergaminem i umieść wafel tortowy, w razie potrzeby dotnij go na wymiar, tak by mieć szczelny spód.
Żelatynę roztop we wrzącej wodzie.
Zimną kremówkę i cukier ubijaj na sztywno, a tuż przed końcem miksowania przekładaj stopniowo śmietanę i ostudzoną żelatynę.
Twarde galaretki pokrój w kostkę i wrzuć do masy, mieszaj delikatnie szpatułką. Rozprowadź ją w formie, wygładź i przykryj andrutem. Deser włóż do chłodziarki, aby lepiej związał. Smacznego.
Polecamy: Krucha szarlotka z bezą jak u mistrza cukiernictwa. Wszyscy będą pytać o przepis
