Jesienią w polskich sadach owoców jest bez liku. Możemy chrupać jabłka, skosztować soczystych gruszek i poczuć słodycz śliwek. Owoce doskonale pasują do racuchów. Te natomiast ucieszą podniebienia dzieci i dorosłych. Najczęściej placki robimy z jabłkami, ale tym razem prezentujemy przepis na jeszcze smaczniejszą wersję z gruszką. Racuchy zachwycają obłędną puszystością – to zasługa dodania do masy ubitej piany z białek i proszku do pieczenia. Skosztuj jesiennego specjału w tej niepowtarzalnej odsłonie.
Racuchy, z czym by ich nie zrobić, zawsze zachwycają smakiem i chętnie spałaszują je zarówno duzi, jak i mali. Twarde i cienkie z pewnością nie zrobią wrażenia podczas degustacji. Ale puszyste i dobrze wyrośnięte, i owszem. Ten efekt uzyskasz, dodając do ciasta pianę z białek. Proszek do pieczenia też dorzuci swoje trzy grosze. Racuchy osiągną szczyt smaku, gdy dodasz do nich słodką konferencję czy klapsę. Wtedy nikt się im nie oprze.
Przepis na racuchy z gruszkami
Składniki:
2 dojrzałe gruszki,
200 g mąki,
jajko,
250 ml kefiru,
2 łyżki cukru pudru,
odrobina soli,
łyżeczka proszku do pieczenia,
olej do smażenia.
Wykonanie:
Ubij białko z solą na sztywno.
Usuń gniazda nasienne z gruszek i podziel miąższ w kostkę.
W osobnym naczyniu umieść mąkę, kefir, żółtko, cukier puder i proszek. Wymieszaj na masę bez grudek i wrzuć do niej gruszki.
Ubite białka stopniowo dodawaj do ciasta, lekko mieszaj.
Rozgrzej na patelni tłuszcz i przy pomocy łyżki nanoś porcje ciasta, tworząc krążki. Smaż je z dwóch stron, aż się zarumienią. Wykładaj na ręcznik kuchenny, aby odciekły z oleju. Posyp placki cukrem pudrem i podawaj.