
Pyszne ciasto z kawą to nie tylko Tiramisu. Dzisiaj poznasz przepis na jeszcze lepszą słodkość, która od razu trafi do twojego serca. W szybkim czasie zrobisz całą blachą rewelacyjnego wypieku, którym możesz się podzielić z bliskimi lub spałaszować sam. Odkryj przepis na domowe ciasto Latte Macchiato.
Łatwy deser z kawowym twistem przypadnie do gustu wszystkim lobbystom małej czarnej i nie tylko. Z przepisem poradzi sobie każdy, a efekt będzie jak z cukierni.
Ciasto Latte Macchiato to przeplatanka kilku warstw: biszkoptu, kremu na bazie serka homogenizowanego i biszkoptów nasączonych kawą. Wypiek wygląda zjawiskowo, jest wilgotny i miękki. Receptura jest polecana wszystkim łakomczuchom, którzy uwielbiają zapach kawy deserach.
Przepis na ciasto Latte Macchiato
Składniki:
Biszkopt
6 jajek
2,5 łyżki ciemnego kakao
3/4 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
3 szklanki mleka w proszku (ok. 400 g)
300 g miękkiego masła
3/4 szkl. cukru
600 g serka waniliowego homogenizowanego
100 ml mleka
Dodatkowo:
kawa do nasączenia
ok. 400 g okrągłych biszkoptów
kakao do dekoracji
Wykonanie:
Na biszkopt: białka ubijaj, potem etapami wsypuj cukier – krótko mieszaj, ustaw wolniejsze obroty i przekładaj żółtka. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, powoli mieszaj. Przelej ciasto do formy (25 cm x 35 cm) i piecz w 180 (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 25 minut. Biszkopt ostudź i przekrój na 2 blaty.
Kawę mieloną (ok. 3 łyżki; musi być mocna) zalej wrzącą wodą (ok. pół litra) i ostudź.
Na krem: w garnku zagotuj mleko z cukrem, ostudź. Miękkie masło chwilę miksuj. Potem wsypuj sproszkowane mleko i płynne, osłodzone mleko. Przełóż serek o temp. pokojowej i mieszaj robotem na wysokich obrotach – do czasu, aż uzyskasz jednolitą masę.
Jeden blat biszkoptowy nasącz delikatnie kawą i posmaruj niewielką ilością masy. Maczaj w kawie biszkopty i umieszczaj na całej powierzchni. Kolejną warstwą jest biszkopt. Posmaruj go odrobiną masy i ułóż na ciasteczkach masą do dołu.
Naponczuj go umiarkowaną ilością kawy i rozprowadź pozostałą masę. Umieść na wierzchu namoczone w kawie biszkopty. Deser włóż do chłodziarki, aby krem lepiej stwardniał. Najlepiej chłodzić go przez całą noc. Przed podaniem posyp wierzch kakao.
Polecamy: Kawowy deser jest wart nagrody. Latem serwuję go co chwila