FoodPedia.plPrzepisyStrzelczyk wlewa 1 łyżkę. Zupa z młodej kapusty ma wyrazisty smak

Strzelczyk wlewa 1 łyżkę. Zupa z młodej kapusty ma wyrazisty smak

Tomasz Strzelczyk i kapuśniak
fot. screen Youtube / @ODDASZFARTUCHA

Kapuśniak z młodej kapusty to wiosenny hit. Trudno o smaczniejsze i bardziej aromatyczne danie o tej porze roku. Sezon na gwiazdę zupy trwa w najlepsze. Można ją teraz znaleźć w sklepach spożywczych i na miejskich targowiskach bez trudu i w rozsądnej cenie. Do tego mistrzowskiego przepisu Tomasza Strzelczyka będzie jak znalazł.

Lepszej zupy z młodej kapusty świat nie widział

Miłośnicy gotowania uwielbiają wiosnę, bo w tym okresie mogą korzystać z wielu dobrodziejstw natury, których brakowało jesienią czy zimą. Niedawno ruszył sezon na szparagi i rabarbar. Stragany zalewa też botwinka, fasolka szparagowa i ogórek gruntowy.
Ulubienicą Polaków jest także młoda kapusta. Wielu jej miłośników już szuka w internecie najsmaczniejszych przepisów z jej udziałem, a ten, który zamieściliśmy niżej, do takich się właśnie zalicza.

Jeśli też chcesz wykorzystać sezonowe warzywo w niebanalny sposób, zrób kapuśniak tak jak Strzelczyk. To must-have w każdym domu, a twoja rodzina pokocha go od pierwszej łyżeczki.

Przepis Strzelczyka na zupę z młodej kapusty

Lista składników:
4 skrzydełka
2,5 l wody
pół główki wczesnej kapusty
masło
1 pietruszka
2 duże marchewki
1 cebula
kawałek selera
1 łyżka octu
sól i pieprz
4 łyżki mąki
1 jajo
koperek

Wykonanie:
Na wywar: w garnku z wodą umieść skrzydełka i zagotuj.

Na tarce o większych oczkach zetrzyj obrane warzywa korzeniowe: seler, pietruszkę, marchewkę. Cebulę przetnij na pół. Składniki podsmażaj przez kilka minut na rozgrzanym na patelni maśle. W międzyczasie dorzuć czosnek – 3 starte ząbki, sporadycznie mieszaj.

Ciasto na zacierki: w naczyniu rozbełtaj jajko, dodaj mąkę i trochę soli, wyrabiaj gładkie ciasto. Włóż je do chłodziarki, aby lepiej stężało.

Jak tylko mięso w garnku się zagotuje, usuń z powierzchni wywaru szumowiny i dodaj do zupy ziele angielskie (4 kulki), liście laurowe (2 sztuki) i po małej łyżce soli oraz pieprzu, wymieszaj.

Następnie do garnka przełóż podsmażone warzywa i gotuj. Po 20 minutach dodaj poszatkowaną kapustę i znów gotuj przez 10-15 minut. Po tym czasie dołóż posiekany koperek, ocet i wymieszaj.

Dokończ zacierkę. Wyjmij ciasto z lodówki i zetrzyj na tarce o większych oczkach – tę czynność wykonuj nad garnkiem z kapuśniakiem. Trzymaj go na ogniu jeszcze przez 2 minuty i podawaj.

Czytaj też: Pomidory z serem podaję jako przystawkę. Wszyscy jedzą, aż miło

Zobacz również