
Jaką sałatkę podać do obiadu, żeby wszystkim smakowała? Egzamin dobrze zda colesław, surówka z marchewki, a także mizeria. Lecz te propozycje raczej nikogo nie zaskoczą swym smakiem. Trudno trafić w gusta całej rodziny. W przypadku modnej surówki z kapusty nie ma opcji, że komuś nie posmakuje. Jest soczysta, lekka, a nuta słodyczy pochodzi od sosu. To właśnie on nadaje jej charakteru. Aromat to zasługa ziół takich jak koperek i szczypiorek. Spróbuj ten mieszanki, a stracisz zamiłowanie do mizerii i innych podobnych klasyków. Ta będzie teraz twoim ulubieńcem.
Młoda kapusta nie potrzebuje zbyt wiele, by wspaniale smakować. Trzeba tylko trochę nad nią popracować i uszlachetnić dodatkami. Zioła, dobrze doprawiony sos uczynią ją gwiazdą talerza. Tej sałatki nie może zabraknąć w twoim wiosennym repertuarze. Zrób ją, bo sezon na młode kapuściane główki trwa w najlepsze.
Przepis na surówkę z młodej kapusty
Składniki:
» pół główki młodej kapusty,
» 1 łyżka pokrojonego szczypiorku,
» 1 łyżka pokrojonego koperku,
» 1 zielony ogórek,
» 1 łyżka miodu,
» 1 łyżka soku z cytryny,
» 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Pół główki młodej kapusty kroimy w cienkie paski, a potem przekładamy do miski wraz z pokrojonym w cienkie plastry ogórkiem. Wrzucamy zieleninę.
W szklance lub małej miseczce mieszamy składniki na sos, tzn. sok, miód i oliwę. Dipem polewamy składniki w misce, mieszamy i serwujemy sałatkę, np. do obiadu.
Polecamy: Co roku podaję tę sałatkę do grilla. Znika szybciej od mięsa