Do przygotowania wiosennej surówki potrzebujesz tylko kilku składników. Poza młodą kapustą przyda ci się marchewka, ogórek i koperek. Mieszanka zostanie doprawiona przyprawami i wzbogacona o wyrazisty sos. Warto podać taką kompozycję do obiadu. Sprawdzi się jako zdrowy dodatek do ryb, kotletów czy grillowanych mięs. Sprawdź przepis na soczystą surówkę z młodej kapusty.
Surówkę robi się łatwo i błyskawicznie. Rozdrabniasz kapustę, ogórki oraz marchewkę i przekładasz do naczynia wraz z koperkiem, musztardą, majonezem i przyprawami. Mieszasz i gotowe. Koniecznie zaserwuj ten przysmak swojej rodzince, bo sezon na młodą kapustę właśnie się rozpoczął. A warzywo jest smaczne, chrupiące i zdrowe. Warto sięgać po nie tak często, jak tylko się da.
Jeśli bardzo lubisz kapustę, przyrządzaj z niej zupy, gołąbki i inne specjały. Surówki powinny gościć na twoim stole jak najczęściej. To bomby witaminowe. Co ciekawe, młoda kapusta to skarbnica witaminy C i ma jej nawet więcej od swojej kiszonej kuzynki. Zerknij na listę składników i instrukcję przygotowania surówki w 3 prostych krokach.
Przepis na surówkę z młodej kapusty i marchewki
Lista składników:
pół główki młodej kapusty
3 średnie ogórki gruntowe
1 młoda marchewka
1 pęczek koperku
1 łyżka musztardy
2-3 łyżki majonezu
czarny pieprz i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Zacznij od poszatkowania kapusty. Posypuj ją niewielką ilością soli i delikatnie ugniataj, odstaw. Po 15 minutach z warzywa odlej nadmiar płynu.
Krok 2
Opłucz i osusz koperek, a potem drobno go pokrój. Obierz marchewkę i zetrzyj na większych oczkach tarki. Ogórków nie obieraj, a jedynie umyj i zetrzyj.
Krok 3
Do sporego naczynia przełóż wszystkie rozdrobnione warzywa na surówkę. Dodaj do nich musztardę i majonez. Dopraw przyprawami do smaku, zamieszaj i wstaw kompozycję do chłodziarki, aby przeszła smakami.