FoodPedia.plPrzepisySzarlotka imbirowa - przepis. Tak dobra, że każdy od razu chce duży...

Szarlotka imbirowa – przepis. Tak dobra, że każdy od razu chce duży kawałek

szarlotka
fot. screen Youtube / @DieBestenRezepte

Szarlotka to niekwestionowana królowa wypieków. Dziś mamy dla ciebie absolutną rewelację – pyszny placek z jabłkami w ulepszonej wersji, który smakuje jak marzenie. Szarlotka z imbirem jest genialna. Przygotujesz ją błyskawicznie.

Szarlotka z imbirem to smakowity deser, który zrobi furorę na każdej kameralnej imprezie. Łatwa do samodzielnego przygotowania w domu, nie wymaga wielu składników, a smakiem zachwyca od pierwszej łyżeczki.

Imbir to sekret pysznej szarlotki. Urozmaici smak różnych dań – zarówno tych wytrawnych, jak i słodkich. Korzeń należy obrać, a potem zetrzeć na tarce o małych oczkach. Silny aromat imbiru rozchodzi się po całej kuchni. A jabłka – podstawowy składnik wypieku – komponują się z korzenną przyprawą nad wyraz dobrze. Szarlotka ma niezwykły, ciepły smak i warto jej spróbować jeszcze tego lata. Oto przepis, który uda się nawet debiutującym cukiernikom.

Przepis na szarlotkę z imbirem

Składniki
Ciasto
» jajko,
» 250 g masła,
» 400 g mąki pszennej,
» 2 żółtka (białka pójdą na wierzch),
» płaska łyżka proszku do pieczenia,
» 150 g cukru pudru.

Mus jabłkowy
» 2,5 kg jabłek,
» łyżeczka imbiru,
» 3 łyżki cynamonu,
» 3 łyżki cukru,
» aromat waniliowy,
» łyżeczka kardamonu.

Słodka pianka
» 100 g cukru,
» 2 białka.

Wykonanie:
Na ciasto: do sporej misy wrzuć masło, cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia i zagniataj rękoma – do połączenia. Dodaj 1 jajko i żółtka – zagniataj kilka minut i stwórz sporą kulę. Przekrój ją na pół, obie części zawiń w folię spożywczą i zamroź na kilka minut.

Na masę jabłkową: jabłka umyj, obierz i pokrój. Umieść na patelni, dodaj 3 przyprawy korzenne i cukier. Smaż, a gdy owoce zmiękną, dodaj do musu trochę aromatu waniliowego.

Kule ciasta wyciągnij z chłodziarki i obie spłaszcz wałkiem. Jedną umieść w okrągłej blaszce i nakłuj widelcem. Na cieście rozprowadź jabłka i odstaw.

Na pianę: białka ubijaj, powoli wsypuj cukier. Przykryj ciasto pianą, a następnie rozłóż drugie spłaszczone ciasto.

Szarlotkę piecz w 170℃ (z termoobiegiem) przez ok. 60 minut (lub do suchego patyka). Ostudź, oprósz cukrem pudrem i podawaj, smacznego.

Zobacz również