FoodPedia.plPrzepisySzwedzkie ciasto z jabłkami jest tak dobre, że dwie blachy to zawsze...

Szwedzkie ciasto z jabłkami jest tak dobre, że dwie blachy to zawsze mało

ciasto z jabłkami
fot. screen Youtube / Ricette dolci

Äppelkaka to deser przypominający smaki dzieciństwa. Pachnie jesienią i przyprawami korzennymi, a przepis zajmuje tylko jeden moment. Jest wilgotne, pachnące i puszyste. Maślane szwedzkie ciasto pokochają osoby w każdym wieku – od maluchów po babcie.

Zjawiskowe jabłkowe ciasto z nutą kardamonu według tej szwedzkiej receptury zawróci w głowie wszystkim łasuchom. Äppelkakę przyrządza się błyskawicznie z kilku przystępnych cenowo składników. Kapitalny deser z jabłkami sprawdzi się nie tylko na jesień, ale i pozostałe pory roku. Poznaj prosty i ciekawy przepis na szwedzkie ciasto z jabłkami „Äppelkaka”.

Słynne szwedzkie ciasto odznacza się tym, że jego wierzch zdobią plasterki jabłek. Uprzednio otoczone w cukrze z cynamonem zyskują niepowtarzalny aromat.

Wypiek smakuje wybornie z mlekiem, herbatą czy cappuccino. To idealny poczęstunek dla bliskich po obiedzie.

Polecamy: Ciasto kruche będzie najlepsze pod słońcem. Zrób je według reguły 1:3

Äppelkaka – pyszne szwedzkie ciasto z jabłkami

Składniki:
Ciasto
» 160 g mąki pszennej
» 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
» 2 jajka
» 1 łyżeczka nasion kardamonu lub gotowy zmielony kardamon
» 170 g cukru kryształu
» 50 ml mleka
» 125 g miękkiego masła

Nadzienie i dekoracja
» 2 średnie jabłka (np. Ligol)
» 1 łyżka cukru kryształu
» 1,5 łyżeczki sproszkowanego cynamonu

Sposób przygotowania:
W naczyniu ucieramy masło w temperaturze pokojowej z cukrem i kardamonem w proszku. Przekładamy stopniowo jajka i za każdym razem starannie miksujemy Dodajemy 50 ml mleka, a także przesianą mąkę z proszkiem, ucieramy na jednolite i gładkie ciasto. Przelewamy je do tortownicy (ok. 24 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

Jabłka płuczemy, obieramy i kroimy na smukłe plasterki, a potem posypujemy cukrem + cynamonem, mieszamy i umieszczamy owoce na wierzchu deseru. Wstawiamy formę z zawartością do rozgrzanego piekarnika – pieczemy w temp. 175 stopni przez 35-40 minut (na dolnym poziomie pieca; do suchego patyczka). Smacznego.

Czytaj też: Weź fasolkę szparagową i ugotuj zupę. Tak dobra, że oszalejesz

Zobacz również